Ponuda američke savezne države Vermont: 10 hiljada dolara radniku koji se doseli

Dodajte komentar

Suočena s negativnim demografskim trendovima, američka savezna država Vermont spremna je da svakom Amerikancu u radnom odnosu koji svoj posao obavlja na daljinu da plati 10 hiljada dolara ako se iz neke od drugih saveznih država preseli kod njih.

U pomenuti iznos uključeni su troškovi preseljenja, internet za novog stanovnika države, kao i pripadajući administrativni troškovi, dok sama nagrada Vermonta za preseljenje iznosi 5000 dolara.

Smatramo da smo kao država dobro pozicionirani za one koji žele bolje da organizuju svoj posao na daljinu – obrazložio je odluku administracije Vermonta Michael Schirling, čelnik lokalne Agencija za trgovinu i razvoj zajednice.

Izrazio je očekivanje kako će ponuda motivisati na preseljenje porodice čiji jedan član može raditi na daljinu, a drugi pronaći posao u Vermontu.

Na ovakav potez Vermont se odlučio nakon pojačanog starenja stanovništva i smanjenja broja onih koji plaćaju poreze. Sa 623 hiljade stanovnika Vermont je, uz Wyoming, američka savezna država s najmanjim brojem stanovnika i među šest država s najmanjim teritorijem.

S nagrađivanjem doseljenika Vermont će početi iduće godine koja će, prema riječima Schirlinga, biti testna kako bi se vidjeli efekti ove odluke.

Iako je guverner Vermonta Phil Scott potpisao pripadajući zakon o podsticanju useljavanja s osnovnim kriterijumima koje zainteresovani mora ispuniti kako bi dobio podsticaj, očekuje se da Agencija za trgovinu i razvoj zajednice dodatno razradi uslove za dobivanje podsticaja. Vermont je spreman da prihvati samo zaposlene u punom radnom vremenu za kompaniju čije je sjedište izvan Vermonta, koji posao obavljaju iz stambenog ili poslovnog prostora na daljinu.

Vlasti te savezne države nadaju se da bi program mogao motivisati one koji se trenutno školuju u Vermontu da nakon diplome ostanu u državi. Analizirajući ponudu Vermonta američkim radnicima, ugledna televizijska postaja CNN primjećuje kako se kompletno tržište rada u SAD-u otežano nosi s problemima zadržavanja postojećih i pronalaska novih radnika.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *