Novi problemi za Muska: Tesla otpušta 3000 radnika

Dodajte komentar

Proizvođač električnih automobila Tesla otpušta više od tri hiljade zaposlenih u pokušaju da smanji troškove i napokon postane profitabilna, piše Reuters.

Prema e-mailu koji je izvršni direktor te kompanije i milijarder Elon Musk poslao radnicima u utorak, da bi kompanija napokon počela da ostvaruje dobit, a godišnju dobit, podsjetimo, nije ostvarila u zadnjih petnaest godina, moraće otpustiti devet posto od preko 37 hiljada zaposlenih Tesle.

“Pokreće nas misija da ubrzamo svjetski prelaz na održivu i čistu energiju, ali to nikad nećemo uspjeti ako ne dokažemo da prvo možemo ostvariti održivi profit”, napisao je Musk u utješnom e-mailu svojim radnicima, a poslije na Twitteru objavio da je odluka da otpusti nekoliko hiljada radnika bila “teška, ali neophodna”.

Prema pisanju Reutersa, Muskova kompanija već neko vrijeme pokušava da dostigne magičnu brojku u serijskoj proizvodnji svog Modela 3 od pet hiljada automobila nedjeljno, a prema zadnjoj izjavi Muska to bi trebali i ostvariti krajem juna. Ipak, na te produkcijske napore troše ogromne količine novca. Slobodni novčani tok, ključni pokazatelj finansijskog zdravlja kompanije, proširio se s negativnih 277 miliona dolara u zadnjim mjesecima 2017. godine na jednu milijardu dolara u prvom kvartalu ove godine.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *