Nezaposlenost u eurozoni pada, ali plate ne rastu

Dodajte komentar

Tržišta rada u razvijenim ekonomijama gotovo nikad nisu bolje stajala, no uprkos nižih stopa nezaposlenosti i suženom tržištu rada, plate još nisu narasle što bi bilo u skladu predviđanjima ekonomske teorije. Što stvara ovaj pritisak na plaće i, još važnije, hoće li plate rasti, pita se analitička kuća PwC u svom najnovijem izvještaju Global Economy Watch.

Analitičari objašnjavaju da su plate sve manje u eurozoni pod uticajem niže stope nezaposlenosti, slično kao i u SAD-u i Ujedinjenom Kraljevstvu te dodaju da su Evropska centralna banka (ECB) i nove članice EU-a doprinijele ovom trendu.

„Više faktora može objasniti ovaj trend, od kojih su neki uobičajeni u najrazvijenijim ekonomijama. Oni uključuju postupni pad sindikalizma, što smanjuje pregovaračku moć radnika, digitalizaciju rada i postupni rast ekonomije honorarnih poslova (engl. gig economy), kao i druge promjene u strukturi ekonomije“, kaže Barret Kupelian, viši ekonomista u PwC-u.

Govoreći o eurozoni, ekonomisti PwC-a otkrili su postojanje konkretnih faktora koji objašnjavaju zašto je veza između nezaposlenosti i plata oslabila, ali se i promijenila. Oni uključuju osnivanje Evropske centalne banke, koja je snizila očekivanja inflacije koji imaju radnici u ekonomijama južne eurozone, koja su obično imala visoke stope inflacije. Drugo je pristupanje istočnoevropskih ekonomija, od kojih neka imaju niže nivoe prihoda, što je ponudu radne snage tokom vremena učinilo elastičnijom.

Za budućnost ovo znači sljedeće: „Pod pretpostavkom da nema drugih promjena strukturnih faktora, buduće povećanje plata u eurozoni vjerovatno će zavisiti od povećanja produktivnosti, a ne labavljenju tržišta rada. Ovo stavlja veću odgovornost na vlade i kompanije da povećaju nivo produktivnosti svoje radne snage kroz ulaganje u ‘tvrdu’ infrastrukturu kao što su putevi, aerodromi i druge komunalne usluge te u ‘mekanu’ infrastrukturu koja uključuje formalno obrazovanje, strukovno i drugo usavršavanje. Poboljšanja produktivnosti preduslov su za daljnji rast prihoda u budućnosti.“

Ovdje možete skinuti cijeli izvještaj.

LiderMedia

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *