Naslovne strane dnevnih novina za 13. jun – Najvažnije vijesti iz ekonomije

Dodajte komentar

Vijesti

Dnevne novine

Moguća budžetska podrška Svjetske banke

Svjetska banka (SB) mogla bi obezbijediti drugi dio programa budžetske podrške Crnoj Gori (PBG2), što bi se, operativno, moglo očekivati tokom naredne godine, saopšteno je iz Centralne banke (CBCG). Guverner te finansijske institucije Radoje Žugić o mogućem obezbjeđivanju pomoći razgovarao je juče sa šefom kancelarije Sb za Bosnu i Hercegovinu i Crnu Goru Emanuelom Salinasom.

Trenutno na posao čeka 43.490 građana

Zavod za zapošljavanje Crne Gore (ZZZ) ove nedjelje je registrovao 43.490 nezaposlenih, što je 7,8 odsto manje nego u istom prošlogodišnjem periodu. U toj instituciji zadovoljni su kretanjima na tržištu rada u posljednjih pola godine i očekuju da se taj trend nastavi zbog sezonskog zapošljavanja.

OPREZNO SA ULAGANJEM U VIRTUELNE VALUTE

Virtuelne valute karakteriše visoka volatilnost i nepredvidivost, pri čemu treba biti veoma oprezan sa investiranjem u njih, ocijenili su članovi Savjeta za finansijsku stabilnost. Oni su na jučerašnjoj sjednici naglasili da transakcije tim valutama nijesu obuhvaćene regulatornim okvirom, niti kontrolom.

Dan

Termoelektrani fali 26 radnika

Posao koji treba da radi 179 radnika, poslovodstvo Termoelektrane Pljevlja (TEP), raspodijelilo je na 153 trenutno zaposlena radnika. Pravilnikom o sistematizaciji je dakle predviđeno da poslove u TE Pljevlja obavlja 179 radnika, ali ih je trenutno 26 manje. Od tog broja, njih 12 je dobilo saglasnost da sporazumno raskine radni odnos, dok 22 radnika nisu dobila tu saglasnost od direktora, jer su neophodni da bi Termoelektrana radila.

Ne plaćaju poreze dvije i po godine

Državno preduzeće Održavanje željezničkih voznih sredstava (OŽVS) nije plaćalo poreze i doprinose na zarade i naknade zarada dvije i po godine i po tom osnovu duguje 1,675 miliona eura, utvrdio je nezavisni revizor koji je dao mišljenje s rezervom na finansijski izvještaj za 2017. godinu.

Inflacija 0,3 odsto

Mjesečna inflacija u maju, mjerena indeksom potrošačkih cijena iznosila je 0,3 odsto, dok su potrošačke cijene u odnosu na isti mjesec prethodne godine bile u prosjeku više za 3,1 odsto, saopštili su iz Monstata. Najveći uticaj na mjesečnu stopu inflacije, kako su naveli, imali su rast cijena goriva i maziva za motorna vozila, usluga smještaja, povrća, mesa, voća, ribe i morskih plodova.

Pobjeda

Najzaduženiji ministar finansija, najštedljivija ministarka nauke

Ukupni kreditni dug od 654.397 eura prijavilo je 11 ministara u vladi premijera Duška Markovića. Štednju od 253.000 eura i 80.000 franaka ima šest ministara, pokazuju imovinski kartoni za prošlu godinu, koje je objavila Agencija za sprečavanje korupcije. Osam ministara nema kredite, a najzaduženiji je ministar finansija Darko Radunović. Štednju nema 13 ministara, a najveći konto ima ministarka nauke SanjaDamjanović, sa 80.000 franaka i 50.000 eura.

Elektronski potpis ima 400 građana i 20.000 firmi

Primjena elektronskih identifikacija i povećanje izdavanja digitalnih sertifikata trebalo bi da doprinese većim benefitima koji će se osjetiti u trgovini, ocijenjeno je na sjednici odbora udruženja informacionih i komunikacionih tehnologija i trgovine u Privrednoj komori.

Uvećali kapital za 300 hiljada

Lovćen životno osiguranje Podgorica uvećalo je kapital registracijom emisije akcija emitovane radi prodaje postojećim akcionarima po osnovu prava preče kupovine za 300.000 eura. Emitovano je 30.000 akcija, nominalne vrijednost po 10 eura. Nakon ovih promjena, ukupna kapitalna vrijednost Društva iznosi 2.600.000 eura, ukupan broj akcija 260.000, a nominalna vrijednost po akciji je 10 eura.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *