Elektronski potpis ima 400 građana i 20.000 firmi

Dodajte komentar

Primjena elektronskih identifikacija i povećanje izdavanja digitalnih sertifikata trebalo bi da doprinese većim benefitima koji će se osjetiti u trgovini, ocijenjeno je na sjednici odbora udruženja informacionih i komunikacionih tehnologija i trgovine u Privrednoj komori.

Generalna direktorica Direktorata za elektronsku upravu i informatičku bezbjednost u Ministarstvu javne uprave Milica Janković kazala je da su elektronska trgovina i plaćanje jedan od najvažnijih poslova tog resora. Ministarstvo je u maju prošle godine donijelo novi Zakon o elektronskoj identifikaciji i elektronskom potpisu.

“Taj zakon donosi novine u uvođenju novih instrumenata elektronske identifikacije i potpisa, uključujući kvalifikovani elektronski potpis, elektronsku dostavu i vremenski pečat”, kazala je Janković.

Ona je navela da digitalne sertifikate sada izdaje Pošta, ali da zakon daje mogućnosti da to budu banke i drugi subjekti koji nađu interes. Elektronska identifikacija i elektronski potpis građana preduslovi su da se ide ka elektronskoj trgovini i plaćanju rekla je Janković i dodala da se od građana ne može tražiti da elektronski plaćaju ukoliko nijesu prethodno identifikovani.

Pošta je izdala 400 digitalnih sertifikata za građane i 20.000 za privredu koja ima servise koji nemaju alternativu osim da se rade elektronski.

“Kada se poveća elektronska identifikacija i izdavanje elektronskih digitalnih sertifikata, osjetiće se benefiti u trgovini”, ocijenila je Janković i podsjetila da je ministarstvo nedavno pokrenulo inicijativu da se građanima omogući jedinstvena identifikacija.

“To je nešto po čemu bismo bili lider u regionu, jer se planira izgradnja identifikacione kartice, koja bi objedinjavala elektronske sertifikate za različite usluge građana prema državi i privatnom sektoru”, navela je Janković i podsjetila da je prije desetak dana u EU stupila na snagu regulativa vezana za sigurnost podataka, koju će Crna Gora morati da poštuje za dvije godine.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *