Žugić: Ranjivosti bankarskog sistema značajno smanjene

Dodajte komentar

Što se bankarskog sektora tiče, i u 2018. godini bilježi se rast svih ključnih indikatora poslovanja. Ranjivosti iz prethodnog perioda značajno su smanjene, istakao je guverner Centralne banke Crne Gore Radoje Žugić na sastanku sa šefom Kancelarije Svjetske banke za Bosnu i Hercegovinu i Crnu Goru Emanuelom Salinasom.

Guverner je naglasio da su ranjivosti iz prethodnog perioda značajno su smanjene, istakao je guverner, misleći, u prvom redu, na kontinuirani pad nivoa loših kredita, kao i na jačanje kreditne aktivnosti banaka, posebno prema realnom sektoru.

“Žugić je informisao predstavnike Svjetske banke o aktuelnoj makroekonomskoj situaciji i stanju u finansijskom sistemu. Istakao je da su pozitivni trendovi iz prethodne godine nastavljeni i u ovoj, što doprinosi bržem oporavku privrede i snaženju javnih finansija”, saopšteno je iz CBCG.

Na sastanku je bilo riječi i o mogućem obezbjeđivanju drugog dijela programa budžetske podrške Svjetske banke Crnoj Gori (PBG2), koja bi mogla biti operativna tokom 2019. godine.

Žugić je dodao da će CBCG, u dogovorenim rokovima, realizovati sve aktivnosti iz svoje nadležnosti, a koje se prvenstveno odnose na dalje snaženje supervizije, unapređenje regulatornog okvira, uvođenje evropskih standarda i implementaciju najboljih praksi, te da će, na taj način, dati puni doprinos postizanju dogovora o programu budžetske podrške.

Konstatujući da je Svjetska banka izuzetno zadovoljna saradnjom sa CBCG, Salinas je istakao je ova institucija dala značajan doprinos procesu odobravanja garancija Svjetske banke Crnoj Gori, prvenstveno kroz svoje aktivnosti koje su doprinijele unapređenju stabilnosti i sigurnosti finansijskog sistema.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *