Naslovne strane dnevnih novina za 12. jun – Najvažnije vijesti iz ekonomije

Dodajte komentar

Vijesti

Dnevne novine

Nurković traži više radnika i opreme na auto-putu

Ministar saobraćaja i pomorstva Osman Nurković zatražio je od centrale kineske kompanije China Road and Bridge Corporation (CRBC) da pruži veću podršku preduzeću koje izvodi radove na auto-putu u Crnoj Gori, kako ne bi došlo do pomjeranja ugovorenih rokova.

Neophodno očuvati stabilnost finansijskog sistema i zaštiti potrošače

Razvoj finansijske tehnologije sa sobom nosi i izvjesne rizike, zbog čega je neophodno osigurati adekvatnu infrastrukturu koja će obezbijediti zaštitu potrošača i očuvanje stabilnosti finansijskog sistema, ocijenio je guverner Centralne banke (CBCG) Radoje Žugić.

Drugi pokušaj prodaje imovine KAP-a u stečaju

Stečajna uprava Kombinata aluminijuma (KAP) raspisala je novi oglas za prodaju imovine podgoričke fabrike u stečaju, čija je procijenjena vrijednost 10,24 miliona eura. Prethodni oglas za prodaju po istoj cijeni, koji je zaključen prošle sedmice, proglašen je neuspjelim, jer nije bilo zainteresovanih.

Dan

Na ruke isplatili 245 hiljada eura

Ambasade Crne Gore u Austriji, Grčkoj, Hrvatskoj i Stalna misija pri UN, OEBS-u i drugim međunarodnim organizacijama u Beču nisu pravdale dio izdataka adekvatnom dokumentacijom, kao ni izdatke za službena putovanja, nisu sačinjavale izvještaj o sprovedenim javnim nabavkama, nisu vršile popis gotovine i petinu troškova su isplaćivale u gotovini umjesto preko žiro računa. To je utvrdila Državna revizorska institucija (DRI), koja je dala uslovno mišljenje ovim diplomatsko-konzularnim predstavništvima (DKP) na usklađenost poslovanja s propisima.

Smanjiti putarinu kroz Sozinu

Državno preduzeće Monteput, godinama posluje sa dobiti i dijeli bonuse direktorima i zama, kao i sportskim klubovima, međutim, u tom preduzeću, kao ni u Vladi, koja njime upravlja, ne razmišljaju o smanjenju putarine. Za motorna vozila koja koristi najveći broj vozača, putarina u jednom pravcu je 2,5 eura, što znači da ako hoćemo da odemo do mora preko Sozine moramo da platimo pet eura.

Problematične odredbe

Brojne odredbe Predloga Zakona o javno-privatnom partnerstvu (JPP) su, prema riječima predstavnika Mreže za afirmaciju nevladinog sektora (MANS) problematične, preširoko postavljene i nedovoljno transparentne, dok predlagači zakonskog rješenja navode da je rađen u skladu sa najboljom evropskom praksom. Koordinator u Istraživačkom centru MANS-a Ines Mrdoviđ ocijenila je da se brojna rješenja predloženog zakona moraju značajno izmijeniti, jer on finansijski može teško pogoditi čitav niz budućih generacija.

Pobjeda

Prodate akcije Jugopetrola za 44 hiljade

Na Montenegroberzi je juče prodato 3.909 akcija Jugopetrola za 43.700 eura. Cijena po akciji je bila 11,17 eura, što je nepunih jedan odsto više od posljednje transakcije.

Zaštititi klijente

Neophodno je da se osigura adekvatna zaštita potrošača kako bi se zaštitili od rizika koji donosi razvoj finansijske tehnologije, ocijenio je guverner Radoje Zugić na godišnjoj konstitutivnoj sjednici MMF i Svjetske banke kojaje održana u Splitu. Skupu su prisustvovali najviši zvaničnici centralnih banaka i ministarstava finansija 15 zemalja članica Holandsko-belgijske konstituence, kao i izvršni direktori MMF-a i SB.

CBCG ne zna koliko i ko trguje bitkoinom

Nema podatka ko u Crnoj Gori radi sa virtuelnim valutama, od kojih je najpoznatija bitkoin, niti koliko se transakcija obavi godišnje, kazali su Pobjedi iz Centralne banke povodom izmjena zakona o sprečavanju pranja novca i finansiranja terorizma koji predviđa da će pravna i fizička lica koja rade sa kriptovalutama morati da prijavljuju transakcije preko 15.000 eura.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *