Kutija stvara vodu iz pustinjskog vazduha

Dodajte komentar

Za mnoge od nas, čista voda za piće koja izlazi iz slavine je svakodnevica o kojoj ne razmišljamo kao o privilegiji. Ali za milijarde stanovnike planete to nije tako jednostavno, a istraživači širom svijeta istražuju načine kako da riješe problem gloablnog nedostatka vode za piće.

Dobre vijesti stižu sa univerziteta Berkli, u kojem tim stručnjaka radi na aparatu za prikupljanje vode koji ne zahtijeva napaajnje i može proizvoditi vodu čak i iz suvog pustinjskog vazduha.

Iako postoje brojne metode za sakupljanje vode iz vazduha, njihov nedostatak je taj što zahtijevaju napajanje ili sadrže dijelove koji treba zamijeniti. Ono što je profesor Omar Jagi razvio nema potrebu za napajanjem niti pretjeranim održavanjem.

Tajna nije neki pametni koncentrator solarne energije ili ventilator sa niskim trenjem – sve je u vezi sa korišćenim materijalima. Jagi je hemičar i stvorio je ono što se zove metal-organski okvir ili MOF, koji ima sposobnost da apsorbuje i ispušta vodu.

To je u suštini prah napravljen od sitnih kristala u koji apsorbuje vodu u trenutku kada se temperatura smanjuje. Zatim, kada se temperatura ponovo poveća, voda se ponovo pušta u vazduh.

Jagi je prošle godine demonstrirao proces u minijaturnoj razmjeri, ali sada su on i njegov tim objavili rezultate većeg terenskog testa koji proizvodi stvarne količine vode u realnom okruženju.

Naučnici su spojili su kutiju ivica širine 30 centimetara sa slojem MOF-a na vrhu koji je izložen vazduhu. Svake noći temperatura pada i vlažnost raste, a voda je zarobljena unutar MOF-a. Ujutro, sunčeva toplota “izvlači” vodu iz praška, kondenzira je na stranama kutije i čuva u žlijebu koij izgleda ka neka vrsta šešira. Za sada sistem proizvodi oko 100 mililitara vode dnevno iz oko pola kilograma MOF-a.

To nije mnogo više od nekoliko gutljaja, ali poboljšanja su već na putu. Trenutno MOF koristi cikronijum, ali MOF zasnovan na aluminijumu, koji se već testira u laboratoriji, koštaće 99 odsto manje i proizvodiće dvostruko više vode.

Izvor: Startapovanje.me

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *