EBRD “gura” privatizaciju Komercijalne banke

Dodajte komentar

Potpredsjednik Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD) Alen Piju rekao je da ta banka kao suvlasnica Komercijalne banke razgovara s Vladom Srbije o njenoj privatizaciji.

“Započeli smo razgovore sa srpskom vladom o privatizaciji banke kako bismo osigurali stabilnost bankarskog sistema u Srbiji”, rekao je Piju novinarima u Beogradu.

Posle nespretnog ugovora o dokapitalizaciji prije 12 godina gde su strani ulagači, među njima i EBRD, stekli manjinski udio u vlasništvu, “Komercijalna banka” nije imala veliku korist. Po ugovoru redovno je trebalo da joj se uvećava kapital, što je država i učinila finansijskom injekcijom od 100 miliona eura.

Kriza i nenaplativi krediti u međuvremenu su joj umanjili i vrijednost. I sad se država našla na prekretnici – ili da je dodatno dokapiitalizuje ili da je izgubi, odnosno prepusti ostalim suvlasnicima među kojima je i EBRD.

“Kada je riječ o ‘Komercijalnoj banci’, ukoliko Evropska banka bude odlučila, jer ima pravo da proda svoje akcije, u tom slučaju mislim da bi iz ekonomskih i mnogo drugih razloga, država trebalo da otkupi taj udio prema dogovorenoj cijeni, tako da naša zemlja u tom slučaju ima jednu snažnu domaću banku”, kazao je Hasan Hanić, dekan Beogradske bankarske akademije.

Upućeni kažu da se mjesecima sa stranim suvlasnicima polemisalo o tome ko će biti direktor “Komercijalne banke” – domaći ili strani. Nisu za to da država proda “Poštansku štedionicu”, a kažu nije ni MMF.

(RTS)

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *