Značajno povećan broj zaposlenih u javnoj administraciji

Dodajte komentar

Broj zaposlenih u javnoj administraciji koji plate primaju iz državnog budžeta značajno je povećan u prva četiri mjeseca ove godine, zbog čega su rasli rashodi za ukupne bruto zarade iako je bilo predviđeno da se oni smanje u cilju fiskalne stabilizacije.

Fiskalnom strategijom 2017.do 2020.bilo je za 2018. predviđeno smanjenje rashoda za zarade za 5,2 miliona eura zbog smanjenja fonda bruto zarada i koeficijenata, ali za prva četiri mjeseca imamo rast isplaćenog novca za bruto zarade za četiri miliona više od plana i za 4,4 miliona više nego u istom periodu lani.

“Povećanje ukupnog fonda bruto zarada dominantno je nastalo kao rezultat popunjavanja radnih mjesta za obavljanje poslova važnih sa aspekta kvaliteta pružanja javnih usluga, a to su prvenstveno oblast zdravstvene i socijalne zaštite i prosvjete. Takođe i potrebe kadrovskog jačanja tek osnovanih institucija, kao i činjenice da je u nekim postojećim institucijama prepoznata potreba za sistematizacijom radnih mjesta umjesto dosadašnjeg angažovanja lica po osnovu ugovora o privremenim i povremenim poslovima”, saopšteno je iz Ministarstva finansija na pitanje zašto rastu troškovi za zarade javne uprave iako je trebalo da budu smanjeni.

Sada u javnoj upravi radi oko 50 hiljada radnika, što je oko 30 ukupnog broja zaposlenih u Crnoj Gori.

(Opširnije u današnjim Vijestima)

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *