Deutsche Bank priprema teren za spajanje s Commerzbankom

Dodajte komentar
Predsjednik Deutsche Banka Paul Achleitner otpočeo je razgovore s glavnim dioničarima i njemačkim zvaničnicima oko spajanja s Commerzbankom, doznaje Bloomberg.

Ključna prepreka mogle bi biti padajuće dionice Deutsche Banka s investitorima koji sugerišu Achleitneru da ne ide u spajanje s Commerzbakom u ovom trenutku jer to bi iziskivalo značajne turbulencije pa i povećanje kapitala i značajne otpise imovine, kažu dobro obaviješteni izvori.

Dvije su banke već vodile slične razgvovore u ljeto 2016. godine, ali se nisu odlučile za sporazum već su se fokusirale na restrukturiranje svojeg poslovanja.

Kreditna agencija Standard&Poor's srezala je protekle sedmice kreditni rejting Deutsche Banka na BBB plus, treći najniži investicijski nivo. Razlog su tome značajni rizici nakon nekoliko promjena u menadžmentu i strategiji u proteklim godinama.

Dionice Deutsche Banka ipak su blago porasle s minimuma s obzirom na to da je S&P ipak potvrdio kako banka ima dobre kapitalne i likvidnosne izvore.

Deutsche Bank planira ukinuti između 7 i 10.000 radnih mjesta, odnosno oko desetine svoje globalne radne snage, kao dio napora za smanjenje troškova, izvijestio je nedavno The Wall Street Journal.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *