Hoteli Belvi i Olimpik mogu pod hipoteku

Dodajte komentar
Hotel Olimpic

Vlada je dala saglasnost zakupcu dijela imovine “Ulcinjske rivijere”, kompaniji Karisma hotels Adrijatik Montenegro, da pod hipoteku stavi hotele Belvi i Olimpik, koje je i zakupila, za kredit od 11,15 miliona eura. Taj novac Karisma će pozajmiti od Erste banke i CKB banke i iskorisiti ga za refinansiranje kredita Ulcinjske rivijere kod Atlas banke od 1,76 miliona i Investiciono-razvojnog fonda (IRF) od 731,25 hiljada. To je ukupno 2.5 miliona i za taj iznos će im biti umanjen iznos zakupnine. Karisma zakupljuje hotele Belvi i Olimpik od prošle godine za 450 hiljada godišnje. Rok zakupa je tri decenije.

Nakon što refinansiraju obaveze prema Atlas banci i IRF-u, Erste banka, od koje pozajmuljuju pet,i CKB, od koje pozajmuljuju 6,15 miliona, uspostaviće hipoteke prvog reda nad zakljupljenim hotelima koji su u državnom vlasništvu. Sa bankama su dogovorili kamatnu stopu od 3.5 odsto, rok otplate od 12 godina, a za odobrenje kredita su morali dati učešće od tri miliona.

“Navedena sredstva su namijenjena za realizaciju prve faze investicionog programa, s tim što će prvo povlačenje sredstava biti iskorišćeno za izmirivanje obaveza HTP “Ulcinjska rivijera”, saopštili su iz “Karisme.

Zakupac se Vladi zahtjevom obratio u februaru, tražeći da im se, u skladu sa članom 7.6.4. ugovora o zakupu, omogući uspostavljanje hipoteke prvog reda na objektima u kompleksu namiJenjenim za rekonstrukciju i adaptaciju, kao i na novoizgrađenim objektima u skladu sa investicionim programom. Dokumentaciju u vezi sa kreditom, te ispunjenim investicionim obavezama, provjeravao je nezavisni stručni tim koji je angažovalo Ministarstvo turizma. Taj tim je 5. juna u svom konačnom izvještaju konstatovao da su ispunjeni zakonski uslovi u pogledu ispravnosti navedene dokumentacije.

Saglasnost za uspostavljanje hipoteke nad hotelima dao je i odbor direktora.

Skupština akcionara na kojoj će se izglasati davanje saglasnosti za uspostavljanje hipoteke nad hotelima Belvi. i Olimpik zakazana je za 13. jun.

Izvor: Dan

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *