Evropsko fudbalsko tržište ‘teško’ rekordnih 25,5 milijardi eura

Dodajte komentar

Pet velikih evropskih nacionalnih fudbalskih liga ostvarilo je u sezoni 2016/2017. rekordne godišnje prihode od ukupno 14,7 milijardi eura, pokazuju novi podaci savjetodavne kuće Deloitte.

Trenutno evropsko fudbalsko tržište vrijedi nekih 25,5 milijardi eura, utvrdili su u Deloitteu, a prenosi BBC.

Prvo mjesto pripada Engleskoj Premier ligi s rekordnim prihodima od 5,3 milijarde eura, uz rekordne godišnje prihode svakog od ukupno 20 klubova.

Drugoplasirana španska La Liga uvelike zaostaje za tom brojkom s generisanim prihodima od 2,9 milijardi eura. Rezultat je snažno podupro 20-postotni skok prihoda od prodaje prava na televizijsko emitovanje.

Treće mjesto pripalo je njemačkoj Bundesligi s ukupnim prihodima od 2,8 milijardi eura. Nijemci su time zadržali snažan tempo rasta prihoda na godišnjem nivou, od 15 posto. Ujedno su potvrdili poziciju lige s najvećom posjećenošću utakmica, od prosječnih nešto više od 40 tisuća gledalaca po utakmici.

Četvrta je italijanska Serie A čiji su prihodi u sezoni 2016/2017. prvi puta premašili dvije milijarde eura i uvećani su za osam posto u odnosu na prethodnu sezonu.

Na petom je mjestu francuska Ligue 1 s prihodima od 1,6 milijardi eura.

U Deloitteu ističu da finansijski rezultati fudbalske sezone 2016/2017. odražavaju novo razdoblje poboljšane profitabilnosti i finansijske stabilnosti evropskih fudbalskih klubova.

Primjećuju da je Premier liga imala koristi od rekordnih ugovora o pravima emitovanja, kao i od poslovanja u regulisanom poslovnom okruženju pod paskom odredbi Uefa Financial Fair Playa i vlastitih mjera kontrole troškova lige.

“Prije samo desetak godina 60 posto klubova Premier lige bilježilo je operativne gubitke, dok su u sezoni 2016/2017. svi klubovi poslovali s dobiti”, rekao je Dan Jones iz Deloitteove sportske poslovne grupe.

Tome valja dodati da su u 10-godišnjem razdoblju prihodi klubova Premier lige prvi puta u istoriji rasli snažnije od plata, dodao je Jones

Jutarnji.hr.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *