Najveći izlazak ulagača iz evropskih dionica u zadnjih 10 godina

Dodajte komentar

Nesigurna politička situacija u Italiji u kombinaciji s rastućim trgovinskim tenzijama i zabrinutošću oko usporavanja ekonomskog rasta eurozone rezultirali su najvećim egzodusom iz evropskih dionica u posljednjih 10 godina.

Prema podacima američke banke Citi koje prenosi Financial Times, u posljednja tri mjeseca iz berzanskih fondova (ETF) koji su izloženi evropskim dionicama povučeno je 11 milijardi dolara.

Posebno stradale banke
Samo tokom maja iz ETF-ova je otišlo 3,7 milijardi dolara kapitala više nego što je uplaćeno. Fondovi izloženi njemačkim, italijanskim i španskim dionicama svjedočili su posebno značajnim odlivima. U svakom slučaju, radi se o najvećem odlivu kapitala iz fondova izloženih evropskim dionicama otkako Citi prikuplja te podatke od 2008. godine. Porešenja radi, u američke ETF-ove pristiglo je u maja 27 milijardi dolara.

Od pojedinačnih sektora posebno su stradale dionice banaka s obzirom da je formiranje koalicione vlade u Italiji između desne Lige i populističkog Pokreta pet zvijezda povećalo zabrinutost oko stabilnosti eurozone. Dok je američki finansijski sektor izražen u sektorskom S&P-u indeksu ove godine izgubio 2,4 posto, Euro Stoxx indeks banaka potonuo je 11 posto. Osim ulagača u ETF-ove, dionice evropskih banaka izbjegavaju i aktivno upravljani fondovi.

Značajno povoljnije
Valja naglasiti kako su dionice evropskih banaka iz indeksa Euro Stoxx daleko povoljnije od američkih konkurenata. Trenutno se u prosjeku trže za 0,85 knjigovodstvene vrijednosti dok se dionice iz finansijskog S&P-a vrednuju po 1,5 knjigovodstvene vrijednosti. James Sym iz Schroders Asset Managementa smatra kako su evropske banke dobra prilika. “Nisu skupe, ali moraju da porade na profitabilnosti”, kaže Sym.

Poslovni dnevnik

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *