Ministarstvo ekonomije: Neće biti novog povećanja cijena goriva u Crnoj Gori

Dodajte komentar

U Crnoj Gori, prema trenutnim procjenama, neće biti novog povećanja cijena goriva, saopšteno je iz Ministarstva ekonomije.

“Prema trenutnim procjenama Ministarstva, ne postoje uslovi za korekciju cijena naftnih derivata u Crnoj Gori u smislu njihovog povećanja“, kazali su iz tog Vladinog resora.

Predstavnici Ministarstva danas su na sjednici Vlade informisali njene članove o trenutnim procjenama vezanim za cijenu naftnih derivata u Crnoj Gori.

„Uslova za povećanje cijena nema s obzirom na činjenicu da je na Platts kotacijama, nakon naglog skoka, zabilježena normalizacija cijena, kao i stabilan trend kretanja kursa dolar/euro, u odnosu na posljednje informisanje Vlade o njihovom kretanju 31. maja ove godine“, objasnili su iz Ministarstva.

Trenutnim stanjem na svjetskoj berzi, kako su kazali, potvrđena je tadašnja procjena Vlade da se dalji rast cijena naftnih derivata u Crnoj Gori ne očekuje i da se ulazi u period stabilnosti.

„Posljednja dva dana obračunskog perioda, odnosno danas i sjutra, daće preciznu informaciju da li je cijena nekog od naftnih derivata pala više od pet odsto i da li će se time steći uslovi za korekciju u smislu snižavanja cijena“, dodali su iz Ministarstva.

Postojećim načinom obračuna maksimalno dozvoljenih cijena naftnih derivata, definisanim Uredbom o načinu formiranja maksimalnih maloprodajnih cijena naftnih derivata, uslov za korekciju cijene je razlika u obračunskom periodu u iznosu od plus/minus pet odsto.

„U ovom trenutku ne postoje uslovi za korekciju cijena, s obzirom na to da je dosadašnja razlika u obračunskom periodu za eurosuper 98 i 95 iznosila 3,53 odnosno 3,74 odsto, za eurodizel 3,63 odsto, a za lož ulje 3,18 odsto“, precizirali su iz Ministarstva.

Vlada će, kako je saopšteno, nastaviti da prati kretanja cijena naftnih derivata na svjetskoj berzi, dok će Ministarstvo biti u stalnoj komunikaciji sa crnogorskim privrednicima, čiju odluku da ne povećavaju cijene proizvoda i usluga pozdravlja.

U skladu sa Uredbom, obračun maksimalno dozvoljenih vrijednosti naftnih derivata Ministarstvo obavlja svakog drugog ponedjeljka za prethodnih deset radnih dana.

Naredni obračun će se obaviti u ponedjeljak, a eventualno izmijenjene vrijednosti naftnih derivata važiće od utorka.

Izvor: Vijesti online

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *