Volstrit vođen tehnologijom pogurao Nasdak do rekorda

Dodajte komentar

Volstrit je utorak završio u neskladu, ali je indeks Nasdak postavio nov rekord kao odgovoru na oštar porast tehnoloških akcija, dok je dnevno povećanje djelimično umanjilo upornu zabrinutost zbog perspektive spoljne trgovine SAD.

Po završnom rezultatu na zatvaranju Njujorške berze, Nasdak, s jakom tehnološkom bojom, porastao je za 0,41 odsto, na 7.637,86 poena, pošto je dan ranije već oborio rekord.

Vodeći indeks, “Dau Džouns indastrial averidž”, izgubio je 0,06 odsto, i sišao na 24.799,98 poena.

Široki indeks “S & P 500” porastao je 0,07 odsto, na 2.748,79 poena.

“To je prilično teško naći kompanije koje imaju mogunost toliko uzbudljivog rasta kao Epl, Netfliks ili Amazon”, rekao je Tom Kejhil iz “Ventura velt medžmenta”, nazivajući “izvanrednim” potencijal rasta tog sektora.

Neki američki tehnološki giganti imali su dan jakih dobitaka, kao Tviter (+5,20 odsto), Netfliks (+ 1,10 odsto), Amazon (+1,87 odsto)a, u manjoj mjeri, i Epl (+0,77 odsto). Tehnološki podindeks unutar “S end P 500” dobio je 0,76 odsto.

“Sve se češće dogadja na Volstritu da indeks raste pod uticajem upravo tih akcija”, rekao je Mat Miskin, strateg iz “Džon Henkok investments”.

Tržišta su, međutim, ostala oprezna zbog trnovitog pitanja spoljne trgovine SAD, prenosi B92.

“Najnoviji komentari o trgovinskoj politici SAD nisu podstaklu brokere u željenom pravcu”, rekao je Kejhil.

Kina je ponudila da kupi dodatnih američke robe za 70 milijardi dolara kako bi smanjila deficit SAD, pod uslovom da administracija Donalda Trampa odustane od pretnje da će uvesti tarife na 50 milijardi kineske robe, objavio je u utorak “Volstrit džornal”.

“Tržište zaista nije krenulo na jedan ili drugi način (nakon te objave), izgleda da su se navikli na potrese” izazvane nedavnim američkim i stranim saopštenjima u poslednje vreme, napomenuo je Miskin.

Na tržištu obveznica je opuštanje: prinos na američke od 10 godina povukao se na 2,917 odsto, a bio je 2,942 u ponedjeljak, a na oibveznice na 30 godina opao je na 3,079 odsto, dok je dan ranije bio 3,085.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *