Falsifikati koštaju evropsku privredu 60 milijardi eura godišnje

Dodajte komentar

Zbog falsifikata evropska privreda ukupno gubi 60 milijardi eura godišnje u trinaest svojih sektora, pokazuje studija Kancelarije Evropske unije za intelektualnu svojinu (EUIPO) objavljena danas povodom svjetskog dana protiv falsifikata.

Studija sprovedena u sektorima najosjetljivijim za falsifikate, pokazuje da direktni godišnji gubici dostižu 7,5 odsto od prodaje, navodi evropska kancelarija u saopštenju.

Falsifikovanje takođe utiče na radna mjesta jer proizvođači proizvode manje, imajući u vidu dio njihove prodaje koju uzimaju falsifikovani proizvodi, i prema tome zapošljavaju manje ljudi.

U studiji se procjenjuje da je oko 435.000 radnih mjesta izgubljeno zbog falsifikovanja proizvoda.

Kada je riječ o Francuskoj, studija procjenjuje gubitak od 5,8 odsto od prodaje u pogođenim sektorima, odnosno 6,8 milijardi eura. Ispred Francuske po gubicima su Velika Britanija, 9,2 milijarde eira, Italija sa 8,6 milijardi i Njemačka sa 8,3 milijarde.

Prema evropskoj kancelariji falsifikati takođe koštaju države gotovo 15 milijardi eura godišnje u nenaplaćenim porezima i socijalnim davanjima.

Trinaest razmotrenih sektora su kozmetički proizvodi i proizvodi za ličnu njegu, odeća, obuća i akcesoari, sportski artikli, igračke i igre, bižuterija i satovi, kožni proizvodi i prtljag, snimljena muzika, alkohol i vino, farmaceutski proizvodi, pesticidi, pametni telefoni, baterije i gume.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *