Njemci i dalje čuvaju 12,6 milijardi maraka

Skoro 28 godina nakon povlačenja iz opticaja valute bivše Istočne Njemačke i 16 godina od uvođenja eura, još uvjek su na dnu neke fijoke, u davno zaključanom sefu, u kutiji zakopanoj u bašti – milijarde njemačkih maraka.

Na dan 31. decembra 2001. godine, posljednjeg dana prije uvođenja eura, u opticaju je, prema podacima Bundesbanke, bilo 162,3 milijarde njemačkih maraka.

Do sada je više od 92 posto tog novca vraćeno, odnosno zamjenjeno za euro.

Ali, prema podacima iz aprila, na zamjenu još čeka 12,6 milijardi maraka.

Taj novac nije bezvrijedan. Ukoliko su to novčanice izdate poslije 20. juna 1948, one se i danas mogu, u neograničenom iznosu, zamijeniti za eure u jednoj od 35 filijala Bundesbanke. Pri tom je rok za zamjenu – neograničen. I još nešto: za razliku od većine drugih valuta, zvanični kurs euro-marka i dalje je isti kao i 2001. godine – 1,95583 maraka za euro. Nema dakle razloga za žurbu – što možeš danas, ostavi za sjutra.

Elmar, penzioner iz Berlina, prije više od godinu dana pronašao je među stranicama knjige 500 maraka koje je ko zna kada tu ostavio. Konačno je ovih dana otišao da ih zamijeni za eure.

U proteklih 12 mjeseci, Bundesbanka zamijenila je 90 miliona maraka. Preostalih 12,6 milijardi maraka vrijedi oko 6,3 milijardi eura. Realno gledano, pošto je više od polovine tog novca u kovanicama, ljudima vjerovatno nije vrijedno da odu do banke i zamjene za eure.

U saopštenju Bundesbanke objašnjavaju da oni time održavaju povjerenje ljudi u njemačku valutu, a kao drugo, marka je i dalje „međunarodna rezervna valuta“, referentna naročito u pojedinim državama istočne Evrope i na Balkanu.

Neke banke više ne primaju kovanice, ali i dalje mjenjaju papirne novčanice – recimo u Belgiji, Luksemburgu, Slovačkoj i Sloveniji. U Španiji, Portugaliji i Holandiji rok za zamjenu uskoro ističe. U Francuskoj, Finskoj, Grčkoj, Italiji, Malti i na Kipru – vrijeme je isteklo. Među zemljama eurozone samo Njemačka, Austrija, Irska, Letonija, Litvanija i Estonija nemaju vremenski rok za zamjenu starih valuta.

Za mnoge Njemce, njemačka marka je više od komada papira odnosno metala. Za mnoge je to još uvjek simbol ekonomskog uspjeha zemlje i zato nije pretjerano reći da je prelazak na euro za mnoge bio trauma. Ali, vrijeme liječi sve. To su shvatili i oni koji su ovog jutra bili u redu ispred ekspoziture Bundesbanke u Berlinu.

Izvor: DW

Check Also

CKB i Podgorička banka donirale još 100.000 eura kao pomoć u ublažavanju posljedica epidemije

Crnogorska komercijalna banka (CKB) i Podgorička banka, članice OTP Grupe, donirale su Nacionalnom koordinacionom timu …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *