Proizvodnja Modela 3 košta Teslu 28.000 dolara

Dodajte komentar

Iako Tesla ima dosta problema sa kašnjenjem proizvodnje i gubitkom novca, Model 3 je ipak vrlo profitabilan za kompaniju.

Na osnovu izjava inženjera koji su “rasturili” Model 3 zbog njemačkih proizvođača, izgradnja jednog vozila košta oko 28.000 dolara.

To uključuje 10.000 dolara troškova same proizvodnje i 18.000 dolara troškova na materijale.

S obzirom da Tesla još uvijek ne prodaje najjeftiniju verziju od 35.000 dolara, kompanija prilično profitira na svakom prodatom Modelu 3.

Taj profit se ostvaruje umnogome i zbog baterijskog pakovanja u ovom automobilu koji koristi značajno manje kobalta nego što je to slučaj kod Tesline konkurencije.

To je vrlo značajna stavka s obzirom da se zbog rasta potražnje EV automobila cijena kobalna utrostručila u posljednjih 18 mjeseci.

Nije poznato kako je to izvedeno, ali su Tesla i Panasonic navodno otkrili način da koriste dvije trećine kobalta manje nego u tradicionalnim baterijama.

Jedan od inženjera je istakao da ako Tesla dostigne planirani cilj od 10.000 jedinica nedjeljno, da će Model 3 značajno povećati profitabilnost kompanije.

Međutim, postoje i stručnjaci koji sumnjaju u ove tvrdnje. Tako profesor poslovne škole Univerziteta Mičigen Erik Gordon smatra da Model 3 košta značajno više zbog drugih troškova poput proširenja fabrike, dilerske mreže, te da Tesla može da zarađuje na ovom automobilu samo ako ga prodaje za najmanje 50.000 dolara.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *