G7: Tramp ima još vremena da izbjegne trgovinski rat

Dodajte komentar

Američki predsjednik Donald Trump još uvijek ima vremena da izbjegne trgovinski rat oko carina najavljenih Kanadi, Evropskoj uniji i Meksiku, kazali su ministri finansija sedam najrazvijenijih zemalja svijeta G7 na susretu u kanadskom turističkom centru Whistleru.

Američkom ministru finansija Stevenu Mnuchinu jasno je rečeno da je sada na Sjedinjenim Državama da izglade stvari i izbjegnu trgovinski rat, rekli su diplomate nakon sastanka održanog uoči summita zemalja G7 iduće nedjelje u Kanadi.

“Još uvijek imamo nekoliko dana da se preduzmu potrebni koraci kako bi izbjegli trgovinski rat između Evropske unije i SAD-a, i kako bi se izbjegao trgovinski rat između zemalja G7”, kazao je novinarima francuski ministar finansija Bruno Le Maire.

“Loptica je u dvorištu SAD-a, na američkoj je administraciji da donese prave odluke i izgladi situaciju te ukloni poteškoće”, dodao je francuski ministar.

Kanada i EU obije su slučaj prijavile Svjetskoj trgovinskoj organizaciji (WTO) izazvane carinama od 25 posto na uvoz čelika i 10 posto na uvoz aluminijuma koje je Trump objavio u četvrtak. Meksiko je takođe pogođen uvođenjem carina. Kanada je zaprijetila uvođenjem protivmjera Sjedinjenim Državama koje bi se odnosile na uvoz poljoprivrednih proizvoda, što bi moglo pogoditi ruralna područja SAD-a, gdje Trump ima mnogo pristalica. EU je takođe saopštila da će blok primijeniti carinske protivmjere.

Ovakvo potpuno neslaganje neuobičajeno je za grupu G7, koja okuplja najjače svjetske ekonomije: SAD, Kanadu, Francusku, Njemačku, Italiju, Japan i Britaniju.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *