Na kamatu dato 2,5 miliona eura

Dodajte komentar

Zelenaštvo, definisano kao jedan od prioritetnih problema na nacionalnom nivou, uticalo je na pokretanje obavještajnog projekta pod nazivom Loan još 2014. godine, a sve u cilju identifikacije osoba koje se bave tom kriminalnom aktivnošću, takozvanih “kamataša”.

U okviru tog projekta, od početka 2015. godine do danas realizovano je 29 policijskih akcija, u kojima je procesuirano ukupno 34 lica, koji su na kamatu dali oko 2,5 miliona eura, saopšteno je Vikend novinama iz Uprave policije.

“Preduzete aktivnosti u okviru obavještajnog projekta Loan i kontinuirano sprovođenje operativnih aktivnosti, rezultiralo je sprovođenjem više policijskih akcija, u kojima je procesuiran veći broj lica zbog postojanja osnova sumnje da su se bavili zelenaštvom. Na osnovu kvalitetno sprovedenog obavještajnog projekta u kontinuitetu se bilježe dobri rezultati, što potvrđuju sljedeći podaci: u periodu od 1. januara 2015. do 24. aprila ove godine realizovano je ukupno 29 policijskih akcija, u istom periodu procesuirano je ukupno 34 lica, visina novčanih sredstava koja su plasirana na tzv. zelenašku kamatu iznosila je ukupno oko 2.526.000 eura”, precizirano je u odgovorima dostavljenim iz policije.

Prema podacima UP, tokom 2015. godine, u saradnji sa nadležnim tužilačkim instancama realizovano je ukupno 14 policijskih akcija, u okviru kojih je procesuirano 18 osoba. Njih 18, na takozvanu zelenašku kamatu dali su oko milion eura.

U godini za nama realizovano je pet policijskih akcija, u okviru kojih je procesuirano šest osoba. Visina novčanih sredstava koja su plasirana na zelenašku kamatu iznosila je oko 300.000 eura. Od početka ove godine zbog krivičnog djela zelenašenje realizovane su dvije policijske akcije u okviru kojih su procesuirana dvije osobe, a koja su osumnjičena za davanje na kamatu oko 900 eura.

Analizom bezbjednosnih pojava i preduzimanjem aktivnosti na izradi strateških dokumenata neophodnih za planiranje aktivnosti u borbi protiv teškog i organizovanog kriminala, Uprava policije je kroz dokument “Procjena opasnosti od teškog i organizovanog kriminala” SOCTA 2013, kao jedan od prioritetnih i rastućih problema, prepoznala i problem zelenaštva. To je potvrđeno i od Biroa za operativnu koordinaciju organa obavještajno-bezbjednosnog sektora i Vijeća za nacionalnu bezbjednost, koji su upravo ovaj problem definisali kao jedan od nacionalnih prioriteta.

(Dnevne novine)

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *