Počelo je: SAD uvele carine na čelik i aluminijum iz Evrope, Kanade i Meksika

Dodajte komentar

Administracija američkog predsjednika Donalda Trampa saopštila je da uvodi tarife na uvoz čelika i aluminijuma iz Evropske unije, Kanade i Meksika.

Takva odluka Vašingtona izaziva zabrinutost i može biti povod za trgovinski rat između SAD i njihovih trgovinskih saveznika, ocjenjuje agencija Asošiejted pres.

Ministar trgovine SAD Vilbur Ros rekao je da će tarife na uvoz čelika biti 25 odsto, a na uvoz aluminijuma 10 odsto. Tramp je u martu objavio uvođenje tarifa na uvoz čelika i aluminijuma, ali su EU, Kanada, Meksiko i drugi američki saveznici biti izuzeti od te mjere.

Američki predsjednik najavio je u martu da će SAD uvesti tarife od 25 odsto na uvozni čelik i 10 odsto na uvozni aluminijum, ali je garantovao da će EU i drugi američki saveznici biti izuzeti od te mjere.

Francuski ministar finansija Brino Le Mer rekao je da bi tarife bile “neopravdane i opasne”, upozorivši da će EU preduzeti sve mjere kako bi odgovorila na potez SAD. “Potpuno je na zvaničnicima SAD da odluče da li žele da uđu u trgoviski rat sa najvećim trgovinskim partnerom – Evropom”, rekao je Le Mer.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *