Planeta bez keša: Ulični svirači primaju kartice

Ulični performeri i muzičari u Londonu uskoro će se služiti beskontaktnim čitačima kartica kako bi ih prolaznici bez sitniša mogli nagraditi za svirku ili šou.

Londonski gradonačelnik Sadiq Khan tim je povodom rekao kako je London prestolnica muzike, u kojoj su nastali i razvijali se izvođači poput Adele, The xx-a i Due Lipe te ako takvom želi ostati, izuzetno je bitno podržati, kako ih je nazvao, “zvijezde budućnosti”.

“Sviranje na ulici pomaže izvođačima u razvoju da predstave svoj talent i nastupe pred gomilom ljudi”, izjavio je Khan, dodajući i kako će sada građani i građanke Londona moći još lakše podržati “briljantne, talentovane ulične performere”.

Sam sistem su zajedničkim snagama razvile organizacije “Busk in London”, odnosno inicijativa koja pomaže da se unaprijedi ulično sviranje u Londonu, te švedska tehnološka kompanija iZettle, a sve uz svesrdnu podršku londonskih vlasti.

Oni su osigurali čitače kartica za muzičare, koji će sada osim sitniša moći da  primaju i uplate preko beskontaktnih kartica te nosivih gadgeta.

Charlotte Campbell jedna je od prvih koja je isprobala nove načine za zaradu i kaže da je primijetila mnogo veću zaradu. Ona je postavila čitač kartica da oduzme samo dvije funte kako prolaznici ne bi morali određivati koliko će joj dati.

“Ako se ulični umjetnici poput mene ne prilagode društvu bez gotovine, prema kojem idemo, postoji rizik da ćemo izumrijeti kao oblik umjetnosti”, kazala je ulična pjevačica Charlotte Campbell u razgovoru za britanski Guardian.

Check Also

Investitori u sedam hotela ulažu skoro 100 miliona

Predsjednik Vlade Duško Marković obišao je gradilišta u Ski centrima Kolašin 1600 i Kolašin 1450 …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *