Manipulisanje kilometražom u automobilima postaje krivično djelo

Dodajte komentar

Evropski parlament je s velikom većinom u četvrtak izglasao izvještaj o manipulacijama s brojačima kilometara kod prodaje polovnih automobila u kojem se predlažu zakonska i druga rješenja za sprječavanje ove nezakonite prakse , pa i da se te prevare odrede kao krivično djelo u EU-u.

Evropski parlament je zatražio strože mjere kako bi se spriječile takve manipulacije i dao niz preporuka koje bi smanjile ekonomsku štetu, uključujući stvaranje evropske baze podataka koja sakuplja informacije o kilometraži vozila, redovna čitanja kilometraže tokom tehničkih pregleda i integraciju boljih tehničkih rješenja od strane proizvođača…

Parlament od država članica traži i da se prevare povezane s brojačima kilometara tretiraju kao krivično djelo za osobu koja traži izmjenu stanja brojača i osobu koja izvrši izmjenu te da kazne budu proporcionalne i odvraćajuće.

Procjenjuje se da namještanja brojača kilometraže koštaju Evropu između 5,6 i 9,6 milijardi eura godišnje što plaćaju svi u lancu, od trgovaca i proizvođača do osiguranja i kupaca.

Kupci ne samo što plaćaju više novca nego što vrijedi za polovni automobil, već im brzo rastu troškovi popravaka i održavanja, a takva vozila su i manje pouzdana na putevima i više zagađuju.

Istraživanja su pokazala da su prevare s kilometražom češće u slučajevima prekogranične prodaje vozila. Između 30 i 50 posto uvezenih polovnih vozila imaju namještene brojače. Vjerovatnoća kupovine takvog vozila u nekim se zemljama penje na 80 posto.

“Belgija i holandija su uspostavile baze podataka u kojima se čuvaju podaci kilometraže s periodičnih tehničkih pregleda, održavanja i drugih pregleda kod mehaničara i gotovo u potpunosti iskorijenile prevare. No problem i dalje ostaje u prekograničnoj prodaji. Parlament traži da se slično rješenje preslika na evropski nivo jer izolovane nacionalne inicijative ne mogu spriječiti prevare povezane u prekograničnoj prodaji,” navode iz Evropskog parlamenta.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *