“Daimler” investirao 100 miliona dolara u evropskog konkurenta Uberu

Dodajte komentar

Vlasnik Mercedes-Benza, “Daimler”, uložio je u estonski startup “Taxify” više od 100 miliona dolara, predvodeći najnoviju investicionu rundu u kompaniju koja se pozicionira kao evropski konkurent Ubera.

“Taxify” je prikupio ukupno 175 miliona dolara, već je izgradio mrežu u 40 gradova u Evropi i Africi, a sada najavljuje veliko širenje i ulaganje u razvoj svoje tehnologije. Kako piše Financial Times, među ulagačima je i Didi Chuxing, “kineski Uber”, potom evropski fond rizičnog kapitala Korelya Capital i Taavet Hinrikus, jedan od osnivača superuspešnog finansijsko-tehnološkog startupa “Transferwise” (takođe pokrenutog u Estoniji), piše “Jutarnji list”.

Prema udjelu u “Taxify”-u, koji je ovim ulaganjem realizovao “Daimler”, valuacija tog startupa sada je premašila milijardu dolara. U mnogim gradovima još gube novac, ali najavljuju da će ove godine obaviti vožnji u vrijednosti od oko milijardu dolara. Osnivač i direktor Marcus Villig (24) tako je postao jedan od najmlađih vlasnika “jednoroga” u svijetu, kako se nazivaju tako vrijedni startupi.

Vilig je izjavio za FT da na “Daimler” gledaju kao na najprogresivniji od svih proizvođača automobila – i što se tiče usluge dijeljenja automobila i što se tiče razvoja autonomnih automobila. Uvažavanje je očito uzajamno, a “Daimler”-ov predstavnik će sada ući i u Nadzorni odbor “Taxify”-a.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *