Kroz program “Stop sivoj ekonomiji” posao za 180 visokoškolaca

Upravni odbor Zavoda za zapošljavanje na današnjoj sjednici je usvojio odluku o realizaciji programa “Stop sivoj ekonomiji”, za čiju namjenu je odobrio 555.000 eura.

”Kroz program “Stop sivoj ekonomiji” u periodu od šest mjeseci, 180 visokoškolaca, mlađih od 30 godina, biće zaposleno u Poreskoj upravi, Upravi za inspekcijske poslove i Upravi policije. Oni će, uz mjesečnu zaradu od 300 eura, biti angažovani posredstvom agencija za ustupanje zaposlenih”– navedeno je u saopštenju.

Cilj programa, kako su objasnili, s jedne strane je podrška mladima u rješavanju problema nezaposlenosti, a sa druge, doprinos suzbijanju sive ekonomije i borbi protiv neformalnog poslovanja.

Kao i prethodne dvije godine Program je namijenjen nezaposlenim sa stečenim visokim obrazovanjem i radnim iskustvom u najkraćem trajanju od devet mjeseci.

Asistiraće inspektorima na poslovima pri registraciji poreskih obveznika, obveznika doprinosa i osiguranja, kontroli ispravnosti registracionih prijava i rješenja o registraciji, primjeni pozitivnih poreskih propisa, prijemu i obradi poreskih prijava, obradi i sređivanju poreskih evidencija, radu call centara, realizaciji Projekta „Budi odgovoran“ i drugim poslovima suzbijanja sive ekonomije.

Program “Stop sivoj ekonomiji” sprovodi ZZZ, u saradnji sa ministarstvima rada i socijalnog staranja, finansija, unutrašnjih poslova – Poreskom upravom, Upravom policije i Upravom za inspekcijske poslove. Realizovaće se na teritoriji Glavnog grada, Prijestonice i svih opština, odnosno lokalnih samouprava u Crnoj Gori.

Za sprovođenje projekta „Stop sivoj ekonomiji“, kreiranog uz ekspertsku pomoć nosilaca EU projekta „Aktivne mjere tržišta rada za zapošljivost“, Vlada je, treću godinu zaredom, dala saglasnost krajem maja ove godine, kada je razmotrila i usvojila Informaciju o potrebi sprovođenja Programa, a na osnovu inicijativa dosadašnjih programskih partnera.

”Vođeni iskustvom minule dvije sezone, kada je uključeno 245 učesnika sa stečenim visokim obrazovanjem (100 u 2016. godini i 145 u 2017.) i ove godine očekuju se dobri rezultati. Podsjetimo, 56 mladih visokoškolaca nastavilo je da radi po isteku programa, a njih 32 dobili su ugovor na neodređeno vrijeme. Do kraja godine, kako je predviđeno, u Poreskoj upravi biće angažovano 80 mladih, u Upravi za inspekcijske poslove 60, a njih 40 radiće u Upravi policije. Zavod će raspisati javne pozive usmjerene ka nezaposlenim licima i agencijama za posredovanje pri zapošljavanju da se uključe u realizaciju ovog projekta. Upravni odbor odobrio je usmjeravanje 90.000 eura za kreditno otvaranje 18 novih radnih mjesta. Nadležna komisija pozitivno je ocijenila 14 zahtjeva iz Bara, Podgorice, Bijelog Polja, Šavnika… Kreditna sredstva su usmjerena za poljoprivrednu djelatnost, trgovinu, zanatstvo i usluge’‘- navedeno je u saopštenju.

AntenaM

Check Also

IRF organizuje konferenciju “Izvori finansiranja zelene i digitalne tranzicije i unapređenja infrastrukture sjevernog regiona”

Uz podršku Delegacije EU u Crnoj Gori i Kancelarije za evropske integracije, 29-30. novembra u …

One comment

  1. Mladjih od 30 godina????? Zbog?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *