Zbog legalizacije zaposleno 16 novih službenika

Dodajte komentar

U ponedjeljak je u Ministarstvu održivog razvoja i turizma počelo da radi po ugovoru 16 službenika koji će biti ispomoć inspektorima u obilasku terena i kontroli dostavljene dokumentacije za prijavu građenja. Ovo je prelazno rješenje do prijema inspektora, rečeno je Pobjedi iz ovog resora.

Kako su za Pobjedu ranije izjavili iz ovog resora, primjena novog zakona o planiranju i izgradnji zahtijeva i povećanje broja inspektora za urbanizam i građevinarstvo.

Postojeće građevinske inspektore krajem prošle godine Ministarstvo je preuzelo od Uprave za inspekcijske poslove i nekadašnje tri inspekcije zaštite prostora, urbanističke i građevinske sjedinile su se u jednu, koja će imati ukupno 70 inspektora. Usvajanjem novog zakona ukinuto je izdavanje građevinske dozvole izuzev za složene inženjerske objekte.

“Zato smo zaključili da je potrebno pojačati kontrolu izdatih urbanističko-tehničkih uslova, izrađene projektne dokumentacije kao i načina izvođenja građevinskih radova na terenu. Smatramo da će sjedinjavanje nadležnosti nekadašnje tri inspekcije u jednu urbanističkograđevinsku olakšati rad inspektorima a istovremeno i jasno definisati nadležnosti, čime će se poboljšati efikasnost. Nadležnosti su im velike, ali je i planirani broj inspektora povećan u skladu sa planiranim obimom posla kazali su iz resornog ministarstva”, dodaju iz Ministarstva.

Pravilnikom o unutrašnjoj organizaciji i sistematizaciji Ministarstva planirane su tri direkcije za nadzor.

“Direkcija za inspekcijski nadzor južnog regiona trebalo bi da ima 23 inspektora, za centralni region 26 i za sjeverni region 20 inspektora. Obaveze inspektora su da kontrolišu izgradnju objekata trajnih, pomoćnih i privremenih na teritoriji Crne Gore. Kontrola se odnosi i na one koji kreću sa izgradnjom objekta u skladu sa zakonom i na one koji pokušavaju da grade u suprotnosti sa zakonom”, kazali su iz MORT-a.

CdM

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *