Ulagači zabrinuti: Euro najniži u 10 mjeseci

Dodajte komentar

Kurs  eura u srijedu se donekle stabilizovao na međunarodnim tržištima, no ostaje nedaleko najnižeg nivoa u 10 mjeseci prema dolaru jer ulagače brine politička kriza u Italiji.

Euro je jutros ojačao blagih 0,3 posto prema dolaru, na 1,1573 dolara, nadoknadivši dio gubitaka od dana ranije kad je u jednom trenutku skliznuo na najniži nivo u 10 mjeseci, od 1,1510 dolara.

I cijena eura prema švajcarskom franku, nakon što je u utorak pala jedan posto, najviše u jednom danu od septembra, jutros se donekle stabilizovala, ojačavši 0,5 posto, na 1,1493 franka zbog blagog smirivanja situacije na tržištu. U ovom je mjesecu euro oslabio više od četiri posto prema franku, najviše u mjesec dana od januara 2015. godine kad je švajcarska centralna banka naglo odustala od odbrane kursa od 1,20 franaka za euro.

Euro je ojačao i prema jenu, na 126,03 jena, i drži se iznad najnižih nivoa u 11 mjeseci od 124,62 jena, na koje je u jednom trenutku skliznuo u prekonoćnom trgovanju.

Nakon talasa prodaja italijanskih državnih obveznica u utorak, koje su izazvale veću nestabilnost i na valutnim tržištima, jutros je trgovanje na evropskim tržištima bilo nešto mirnije pa se i dolar kretao uglavnom ispod najviših nivoa u ovoj godini prema korpi drugih najvažnijih svjetskih valuta.

Dolarov indeks, koji pokazuje vrijednost američke prema drugih šest najznačajnijih svjetskih valuta, skliznuo je jutros za 0,2 posto, na 94,631 bod.

Kurs američke valute prema japanskoj jutros se pak stabilizovao i drži se iznad najnižih nivoa u pet nedjelja, od 108,115 jena, na koje je u jednom trenutku skliznuo u trgovanju dan ranije jer su se ulagači neskloni riziku više okretali japanskoj valuti.

Euro je od početka mjeseca i prema dolaru oslabio više od četiri posto pa su mnogi analitičari oprezni u pogledu prognozi njegovih daljnjih kretanja.

“U bliskoj budućnosti najveće prijetnje euru bićće političkog karaktera”, kazao je Alvin Tan, valutni analitičar u banci Societe Generale.

Poslovni dnevnik

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *