Kreće talas poskupljenja ako cijene goriva nastave da rastu

Dodajte komentar

Značajno povećanje cijena goriva u Crnoj Gori, ako se nastavi, izazvaće talas poskupljenja, prije svega javnog prevoza i osnovnih životnih namirnica. Nakon dva velika poskupljenja u maju, cijene goriva su se približile rekordnim nivoima iz 2012.

Sve vrste goriva na benzinskim pumpama od juče su skuplje tri do sedam centi, zbog čega je gorivo u Crnoj Gori među skupljima u regionu, ali i u odnosu na neke bogate države EU poput Luksemburga, Austrije i Njemačke.

Eurodizel je poskupio sedam centi na 1,3 eura, eurosuper 98 tri centa na 1,44, a eurosuper 95 četiri centa na 1,41 euro po litru. Lož ulje za veleprodaju poskupilo je šest centi na 1,26 eura. Prethodno su, 15. maja, eurosuper 95 i 98 poskupili po šest centi.

Gorivo je do sada najskuplje bilo 2012. godine, kada je prosječna cijena eurosupera 98 iznosila 1,44 eura, eurosupera 95 nešto niže, 1,4 eura, a dizela

1,32 eura,pokazuju podaci koje je Ministarstvo ekonomije dostavilo Vijestima. Rekordne cijene zabilježen su 27. avgusta 2012.godine.Tada je eurosuper 98 koštao 1,54 eura, eurosuper 951,5 eura, a dizel 1,38 eura.

Od početka ove godine, eurosuper 98 poskupio je 10,7 odsto, eurosuper 95 skuplji je 8,5 odsto, dizel deset odsto, a lož ulje za veleprodaju 9,5 odsto.

Iz trgovačkih lanaca, koji cijene formiraju u skladu sa nabavnim cijenama dobavljača, za sada nema najava poskupljenja.

“Još od naših dobavljača nijesmo dobili najavu o poskupljenju proizvoda”, rekla je marketing menadžer Volija, Olivera Šuškavčević.

Direktorica marketinga u Merkatoru CG Jelena Doderović rekla je, da s obzirom na to da u Idea prodavnicama cijene formiraju u skladu sa nabavnim cijenama dobavljača, znači da na formiranje cijena utiču proizvođači, a ne maloprodajni lanci.

“Ukoliko dobavljači zadiže iste nabavne cijene, a nemamo najave da će ih mijenjati, proizvodi u našim prodavnicama neće poskupiti,bez obzira na rast cijena goriva”, rekla je Doderović.

Ni gradski prevoznici u Podgorici za sada neće povećati cijene vozne karte. Posljeđnje poskupljenje karata u gradskom prevozu, na 90 centi, bilo je 15. januara. Vlasnik preduzeća BLT, Božo Bulatović, kazao je da za sada neće povećavati cijene, ali da će narednih dana razmisliti o daljim koracima.

“Najlakše je poskupiti. To nerado radimo, bez kad baš moramo. Zatekli smo se u nezgodnom momentu. Veliko je poskupljenje i veliki udar na posao koji radimo. Ljeto se primiče, mali je broj putnika, nema đaka”, rekao je Bulatović Vijestima.

On je istakao da je veom teško održati posao, jer tokom ljeta imaju malo putnika.

Direktor kompanije Montenegro prevoz Pejović i Exclusive taksija, Danilo Pejović, neće povećavati cijene karata u gradskom i međugradskom prevozu, ali će razmotriti cijene u taksi prevozu.

(Opširnije u Vijestima)

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *