Naslovne strane dnevnih novina za 29. maj – Najvažnije vijesti iz ekonomije

Dodajte komentar

Vijesti

Sud ponovo zabranio EPCG da kupi Acove i ostale akcije Rudnika uglja

Sutkinja Privrednog suda Nataša Bošković donijela je juče drugu zaredom privremenu mjeru zabrane Elektroprivredi Crne Gore da preuzme akcije Rudnika uglja (RUP), po osnovu javne ponude, sve do okončanja parnice koju j je protiv EPCG poveo M&V Company, u vlasništvu Vasilija Miličković.

Država zbog šverca izgubila desetak miliona

Uprava carina je u prva četiri mjeseca ove godine naplatila akcize na cigarete u iznosu od 11.511.577 eura, 22 odsto manje nego u istom prošlogodišnjem periodu, što bi moglo biti posljedica rasta crnog tržišta duvana. Iz Uprave carina, na čijem je čelu direktor Vladan Joković, su “Vijestima kazali da je u istom prošlogodišnjem periodu po osnovu akciza na cigarete naplaćeno 14.909.985 eura.

Gorivo sada skuplje nego u Luksemburgu, Austriji, Njemačkoj…

Sve cijene goriva na benzinskim pumpama u Crnoj Gori od danas su veće za tri do sedam centi, zbog čega je Crna Gora sa cijenama naftnih derivata među skupljima u regionu, ali i od nekih bogatih država Evropske unije poput Luksemburga, Austrije, Njemačke,…

Dnevne novine

Dizel poskupio sedam centi, moguća inflacija

Litar dizela na crnogorskim pumpama od danas je skuplji za sedam centi, dok je cijena eurosupera 95 i 98 porasla četiri, odnosno tri centa. Osmo poskupljenje od početka godine, izazvano nestabilnošću na međunarodnim tržištima naftnih derivata, podstaklo je pitanje kako će ono uticati na crnogorsku ekonomiju.

Bošković opet zabranila EPCG kupovinu akcija Rudnika uglja

Sudija Privrednog suda Nataša Bošković juče je ponovo donijela privremenu mjeru kojom se Elektroprivredi (EPCG) zabranjuje kupovina akcija Rudnika uglja Pljevlja, suprotno stavu vijeća te sudske instance koje je ocijenilo da je zabrana preuzimanja pljevaljske kompanije nezakonita.

Očekuje se veća poreska disciplina i bolja naplata

Projekat “Reforme poreske administracije”, čija je vrijednost 14 miliona eura, jedan je od najvažnijih u Crnoj Gori i od njegove realizacije treba očekivati povećanu poresku disciplinu, snažniju naplatu prihoda i sistem upodobljen da odgovori izazovima savremenog poreskog poslovanja, ocijenio je ministar finansija Darko Radunović.

Dan

Najmanje se izdvaja za obrazovanje

Ukupna lična potrošnja u Crnoj Gori prošle godine iznosilaje 133,37 miliona eura, od čega se na kategoriju lična pogrošnja odnosi 127,94 miliona, saopšteno je iz Monstata. Prema Monstatovoj anketi o potrošnji domaćinstava u prošloj godini, domaćinstva su najviše novca potrošila na hranu i bezalkoholna pića, 39,65 miliona eura, stanovanje, vodu i struju 16,98 miliona i transport 15,48 miliona. Najmanje novca potrošeno je za obrazovanje 2,74 miliona eura.

Acu ponovo blokirana isplata 3,8 miliona

Iako se očekivalo da će, nakon što je u petak ukinuta privremena mjera zabrane kupovine akcija Rudnika uglja (RUP) od strane Elektroprivrede (EPCG), Komisija za tržište kapitala (KTK) u ponedjeljak ujutru donijeti rješenje kojim se omogućava isplata novca vlasnicima pljevaljskog preduzeća, to se nije desilo. Naprotiv, Komisija i Centralna depozitarna agencija (CDA) su tokom jučerašnjeg dana dobili obavještenje da je ponovo zabranjena kupovina akcija Rudnika, jer je sucija Privrednog suda Nataša Bošković ponovo donijela privremenu mjeru, potvrđeno je za “Dan iz više izvora.

Cilj bolja naplaata prihoda

Projekat Reforma poreske administracije, koji je juče počeo da se sprovodi radi poboljšanja efikasnosti poslovanja Poreske uprave (PU), trebalo bi da doprinese većoj poreskoj disciplini i snažnijoj naplati prihoda, kazao je ministar finansija Darko Radunović. On je, na sastanku upravnog i savjetodavnog odbora projekta, održanom u Ministarstvu finansija, kazao da je riječ o jednom od najvažnijih projekata koji se sprovodi u Crnoj Gori.

Pobjeda

Prodate akcije Jugopetrola za 24.500 eura

Na Montenegroberzi je juče prodato 2.030 akcija Jugopetrola za 24.546 eura. Cijena po akciji je bila 12 eura.

Prijavili 56 miliona eura poreza na dobit

Porez na dobit za prošlu godinu prijaviloje 22.394 pravnih lica, od čegaje 21.466 prijava dostavljeno blagovremeno. Poreska upravaje “podsjetila” 928 pravnih lica da podnesu prijavu. Ukupno je prijavljeno 56 miliona eura ovog poreza, saopšteno je Pobjedi iz Poreske uprave.

Zgrada i javna garaža u centru Podgorice

Podgorička kompanije Industrijaimport Industrijaimpeks gradiće u centru Podgorice stambeno-poslovni objekat sajavnom podzemnom garažom u zoni Hercegovačke ulice, od raskrsnice sa ulicom Marka Miljanova do raskrsnice sa ulicom Omladinskih brigada.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *