EU objavila listu visokorizičnih zemalja za poreske utaje

Dodajte komentar

Evropski parlament nedavno je objavio listu zemalja koje se smatraju visokorizičnim. Lista je revidirana i potvrđena 13. marta.

Kako se navodi u izvještaju, EU je spisak napravila kako bi jasno bile obilježene zemlje koje se smatraju poreznim utočištima, odnosno zemlje u kojima je vrlo lako moguće sakriti podatke o porezima.

Na spisku su zemlje koje su svoje zakone o porezima napravile tako da su privlačne za one koji otvaraju offshore kompanije, a u izvještaju se nazivaju poreznim utočištima.

Izvršiti pritisak

Dalje je navedeno da je lista sastavljena po nekoliko kriterija. Jedan je transparentnost, odnosno poštivanje međunarodnih standarda u automatskoj razmjeni informacija, procjena postojanja štetnih poreznih režima, učestvovanje u inkluzivnom okviru EU…

Kako se navodi na kraju dokumenta, lista je sastavljena kako bi se izvršio pritisak na zemlje da svoje zakonske regulative izmijene i naprave sigurnijim.

Šri Lanka, Sjeverena Koreja, Iran…

Među zemljama koje su označene kao visokorizične su Iran, Irak, Sjeverna Koreja, Šri Lanka, Sirija, Trinidad i Tobago…

Zanimljivo je da su Bahami, Dominikanska Republika i Barbados sklonjeni s liste, a važili su kao porezni rajevi. Kako je istaknuto, ove su zemlje prilagodile svoje zakone.

Od zemealja regiona na spisku se našla Bosna i Hercegovina.

(Avaz)

 

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *