Tragom ‘prljavog’ ruskog novca u Londonu

Dodajte komentar

Spoljnopolitički odbor donjeg doma britanskog parlamenta ove nedjelje je uputio kritiku premijerki Theresi May zbog pasivnosti u radu na suzbijanju priliva ruskog ‘prljavog’ novca koji cirkuliše u Londonu.

Britanska vlada je nakon trovanja bivšeg ruskog špijuna Sergeja Skripalja na britanskom tlu 4. marta zaoštrila odnose s Moskvom i izgnala ruske diplomate, najavljujući progon kriminalaca i korumpirane elite, no osim vatrenih najava nije se dogodilo ništa konkretno.

Zanimljiva je istorija priliva ruskog novca u London koja ima dokkumentovane tragove iz 50-ih godina, da bi 90-ih započeo talas ruskih investicija u nekretnine u gradu finansijskom centru Velike Britanije. Britanski su političari tada vrlo javno pozivali ruski novac u zemlju, pozdravljali kupovanje britanske fudbalske klubove i uvrštavanje dionica ruskih kompanija na britansku berzu.

U martu 2000. godine, kada Vladimir Putin još uvijek nije formalno preuzeo vlast iako je nastupao kao vršitelj dužnosti predsjednika, tadašnji britanski premijer Tony Blair odletio je u Moskvu želeći odmah novom šefu države da ponudi ekonomsku saradnju.

Blair se još može pravdati da je bio u mraku po pitanju Putinovog karaktera, no David Cameron je svega bio svjestan, pogotovo priliva ruskog novca u zemlju, ali je svejedno u septembru 2011. godine u Rusiji tražio investicije, piše Guardian.

No sve je počelo još i ranije, nakon Drugog svjetskog rata, kada su bankari željni svježeg kapitala prihvatili ruske rezerve u dolarima, tzv. eurodolare koje su banke međusobno razmjenjivale na potpuno neregulisanom tržištu te tako zapravo začele – offshore finansiranje.

Koliko je tog ‘prljavog’ ruskog novca u Londonu i gdje se nalazi?

Zvanični podaci ruskog zavoda za statistiku pokazuju da ruski investitori u Ujedinjenom Kraljevstvu drže finansijska sredstva vrijedna 3,5 milijardi dolara (2,6 milijardi funti ili oko 22 milijarde kuna), te ukupno 25,5 milijardi funti investicija. Iako se čini velikom, brojka je zapravo mala. Recimo, finski investitori imaju dvostruko veći udio od ruskih (no to britansku javnost ne brine).

Onaj veći dio novca, koji službena statistika ne uzima u obzir, su iznosi koji idu preko tzv. poreskih rajeva. U proteklih deset godina, 68 milijardi funti poslato je iz Rusije u britanske offshore satelite poput Britanskih Djevičanskih ostrva, Kajmanskih ostrva, Gibraltara, Jerseyja i Guernseya. To je sedam puta više novca od iznosa poslatog direktno u Veliku Britaniju. Uz to, 94 milijarde funti ruskog novca završilo je na Kipru, 13 milijardi u Švajcarskoj i 23 milijarde u Holandiji.

Diskrepancije u zvaničnim računima toka novca koji ulazi i izlazi iz zemlje pokazuju da je na mutan način u Veliku Britaniju ušlo 133 milijarde funti od ranih 90-ih. Spekuliše se da je više od polovine te sume ruskog porijekla, znači radi se o 67,5 milijardi funti tajnih ulaganja. Treba napomenuti da je to i dalje mali iznos u poređenju sa onima koje drže njemački, američki ili francuski investitori.

Britanska vlada obećala je da će natjerati offshore kompanije da otkriju svoje prave vlasnike, no to će se dogoditi tek od 2021. godine.

Zaključak vrlo zanimljivog Guardianovog članka jest da je istražiti tačne podatke o količini ruskog novca u Londonu gotovo nemoguće jer bi to zahtjevalo velike ljudske resurse, s obzirom da se radi o podacima za razdoblje od najmanje šezdeset godina. Osim toga, ruski novac toliko je već umrežen u sistem, u tržište, da istraga vjerovatno ne bi znala odakle početi.

LiderPress

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *