Švedska nije ratovala 200 godina, ali priprema pet miliona domaćinstava za rat

Dodajte komentar

Švedska će od danas u gotovo pet miliona domaćinstava početi da šalje brošuru o tome kako postupati u slučaju krize ili rata.

U toj skandinavskoj zemlji danas je počela nedjelja pripravnosti na izvanredna stanja koji će biti obilježen slanjem brošure “Dođe li do krize ili rata” na adrese 4,8 miliona domaćinstava, objavila je švedska agencija civilne zaštite. Brošura ima 20 stranica.

“Svrha ove knjižice bolja je priprema za posljedice svega od ozbiljnih nesreća, vanrednih vremenskih nepogoda, IT napada i vojnih sukoba”, kaže se na njenoj prvoj stranici.

Šveđani se na ovaj način upozoravaju da u takvim situacijama može doći do nestašice hrane, lijekova, goriva i ogrjeva. Zobeno mlijeko, konzerve bolognese umaka i kuglice od lososa, tortille te sardine navode se kao primjer namirnica koje treba unaprijed skladištiti. Građani se podsjećaju i kako zvuče sirene za slučaj bombardovanja i drugih opasnosti. Objašnjava im se i kako prepoznati lažne vijesti. Švedska je prvu sličnu publikaciju objavila 1943. u vrijeme Drugog svjetskog rata, a posljednju 1961. godine.

“Iako je Švedska sigurnija od mnogih drugih zemalja, postoje prijetnje našoj sigurnosti i nezavisnosti. Ako ste spremni, doprinesite mogućnosti zemlje da odgovori na velike nevolje”, navodi se u brošuri.

Nije objavljeno ko Švedskoj prijeti, ali tamošnje vlasti zabrinjava jačanje ruske moći i gomilanje njenih vojnih snaga na baltičkoj granici.

Zvanično neutralna, Švedska nije ratovala više od 200 godina. Šveđani su zadnji put zaratili sa susjedima Norvežanima 1814.

TAGOVI: ,
Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *