Sava Re: Premija u prvom kvartalu povećana 4,4%

Dodajte komentar

Sava Re Grupa je u prvom kvartalu 2018. godine zabilježila visok rast premije i u Sloveniji i na svojim međunarodnim tržištima. Bruto zaračunata premija je porasla za 4,4 posto u odnosu na 2017., na 167 miliona eura.

Grupa je u prvom kvartalu zaračunala 32,1 posto ciljane premije za cijelu 2018. godinu. Rast premije došao je od neživotnih osiguranja u Sloveniji (5,8 posto), neživotnih osiguranja u inostranstvu (20,5 posto), životnog osiguranja u inostranstvu (19,3 posto) te reosiguranja (1,4 posto). U skladu s očekivanjima, došlo je do smanjenja bruto zaračunate premije životnog osiguranja od 8,9 posto, kao rezultat znatnog iznosa polisa koje su istekle.

Sava Re Grupa je u prvom kvartalu ostvarila dobit prije oporezivanja od 6,6 miliona eura. Iako je to 42 posto manje od prošlogodišnjeg iznosa, Grupa vjeruje da će uticaji nepovoljnih potraživanja na međunarodnim tržištima i privremena kretanja u troškovima biti kompenzovati do kraja godine. Neto trošak nastalih gubitaka (bez kursnih razlika) povećao se kao rezultat dva velika gubitka na međunarodnim tržištima, mnogih manjih događaja u Sloveniji, kao i kretanja potraživanja.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *