NLB u prvom kvartalu ostvarila 58 miliona eura dobiti

Dodajte komentar

Nova Ljubljanska banka (NLB) u prvom je tromjesečju ove godine zabilježila čistu dobit od 57,7 miliona eura, čime se nastavlja trend pozitivnog poslovanja, objavila je slovenačka bankarska grupacija u 100-postotnom vlasništvu države.

Po podatcima koje iznose, čisti prihodi NLB-a, koji osim u Sloveniji djeluje i na tržištima više država jugoistočne Evrope, iznosili su u prvom kvartalu 130,4 miliona eura, što je na nivou rezultata iz istog prošlogodišnjeg razdoblja.

Prihodi od kamata iznosili su stabilnih 75 miliona eura, oprkos snižavanju kamata na kredite i padu marži.

U NLB-u ističu da se i kreditni portfolio banke poboljšava iz godine u godinu, pa je tako udio loših kredita pao na 6,2 posto, što je oslobodilo znatna sredstva koja su se ranije izdvajala na ime rezervacija za nenaplative ili djelimično naplative kredite.

Bruto krediti su u padu za dva posto, pa su krajem marta iznosili 7,5 milijardi eura. Kreditiranje ekonomije i malog poduzetništva u malom je padu, dok rastu krediti domaćinstvima, a isto tako i depoziti građana, objavila je NLB.

Ukupni bilans cijele grupe NLB iznosi 12,4 milijarde eura, čime ona i dalje ostaje glavni akter na slovenačkom finansijskom tržištu.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *