Jeff Bezos najavio razvoj teške industrije na Mjesecu

Dodajte komentar
Jeff Bezos

Jeff Bezos, američki tehnološki preduzetnik, investitor i direktor Amazona, na konferenciji o razvoju svemira u Los Angelesu naveo je velike planove za Mjesec. Tako je istakao da bi Zemljin prirodni satelit mogao postati platforma za izgradnju svemirske industrije.

Spomenuo je saradnju sa NASA-om, ESA-om i kompanijom Blue Origin koja se bavi smanjenjem troškova letjelica i istraživanjem solarnih sistema.

Bezos je predstavio ideju da Mjesec bude centar teške industrije smatrajući da će se tako pomoći pri održavanju svih potrebnih resursa na Zemlji.

“U ne previše dalekoj budućnosti, govorim o decenijama, stotinama godina, biće mnogo lakše u svemiru uraditi stvari koje radimo na Zemlji jer imamo mnogo energije na raspolaganju. Moraćemo da napustimo ovu planetu i poboljšaćemo je kada je napustimo”, kazao je Bezos.

Pojasnio je da će Zemlja uvijek pružati resurse i minerale koje se ne mogu naći na Mjesecu, ali je dodao da razvoj teške industrije u svemiru nije primitivan postupak.

Bezos je već predložio privatno-javno partnerstvo između Blue Origina i NASA-e kako bi kreirali lender i testirali mogućnosti proizvodnje i stanovanja na Mjesecu. Takođe, moguća je isporuka pet tona tereta na površinu Mjeseca čime bi se ispitala nosivost lendera što bi bilo i više nego dovoljno da se napravi ozbiljan posao.

Još nije potvrđena realizacija navedene ideje pogotovo jer su rakete koje je kompanija do sada proizvela strogo suborbitalne. Planirano je da raketu New Glenn, orbitalnog nasljednika manjeg New Sheparda pošalju u svemir 2020. godine, međutim, Bezos ne vidi razlog da do tada čeka da počne sa navedenim aktivnostima.

Nada se da će, kada za to dođe vrijeme, Mjesec i industrija na njemu biti dostupni svima i privilegija koju će zemlje koristiti za zajednički rad u “lunarnom selu” i kombinovanje snaga umjesto međusobnog takmičenja.

Klix.ba

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *