Godišnja plata direktora američkih kompanija u prosjeku 11,7 miliona dolara

Dodajte komentar

Plate direktora (CEO) najvećih američkih kompanija, čijim se akcijama trguje na berzi, povećane su prošle godine u prosjeku za 8,5 odsto, čime su dostigle srednju godišnju vrijednost od 11,7 miliona dolara i zasijenile plate običnih radnika.

Povećanje plata direktora odgovara skoku njihovih zarada iz 2016. godine, kada se u obzir uzmu plate, akcije i drugi podaci koje je kompanija Ekvilar (Equilar) analizirala za Asošiejted pres.

Američka vlada sada je po prvi put zatražila od kompanija da prikažu koliko direktori zaradjuju više od prosječnog zaposlenog, navodi AP.

Među firmama, koje pripadaju berzanskom indeksu Standard and Poor's 500, prosječan direktor zaradio je prošle godine 164 puta više od srednje zarade zaposlenih u istoj firmi, navodi se u analizi Ekvilara.

Odnos plata direktora i zaposlenih nije potpun i otežava poređenja, jer je vlada SAD kompanijama dala široku slobodu u računanju srednje zarade svojih zaposlenih, kao i zbog toga što se neke industrije pretežno oslanjaju na radnike koji nemaju puno radno vrijeme.

Zbog toga je već pokrenuta debata o značaju objavljenih novih podataka.

Plata direktora kompanije Jam brends Grega Krida od 12,3 miliona dolara, veća je 1.358 puta od srednje plate zaposlenih u toj kompaniji, koja je iznosila 9.111 dolara.

Čak i u kompaniji Junajted rentals, gdje je prošlogodišnja srednja zarada bila 77.127 dolara, radniku s tolikom platom bilo bi potrebno 166 godina da dostigne 12,8 miliona dolara koliko je zaradio njen direktor Majkl Nilend.

Ekvilarova analiza pokazuje da je najveću zaradu u 2017. godini imao direktor Brodkoma, Hok Ten 103,2 miliona dolara, a slijedi direktor televizije Si-Bi-Es (CBS) Lesli Munves sa zaradom od 68,4 miliona dolara.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *