EU odobrila reformu bankarskih regulativa

Dodajte komentar

Ministri finansija EU postigli su dogovor o reformi regulativa o bankarskom kapitalu. To je, kako ocjenjuje Rojters, važan korak za povećanje finansijske stabilnosti u evropskom bloku.

“Savjet ministara finansija EU je dogovorio generalni pristup bankarskom paketu”, izjavio je bugarski ministar finansija Vladislav Goran u Briselu, čija država trenuno predsjedava Unijom.

Prema postignutom dogovoru, koji još mora da dobije “zeleno svijetlo” zakonodavaca EU, evropske banke će morati da poštuju novi set zahtjeva, koji imaju za cilj da kreditiranje banaka drže pod kontrolom i da osiguraju da imaju stabilne izvore finansiranja.

Njemačka i Francuska u potpunosti su podržale dogovor, dok su ga druge države prihvatile uz rezerve, a Italija i Grčka su bile uzdržane.

Agencija eurozone za spasavanje posrnulih banaka pod nazivom “Jedinstveni rezolucioni mehanizam” će, prema tom dogovoru, dobiti mandat da odredi nivo kapitala koji banke moraju posjedovati kako bi se zaštitile od moguće krize i propadanja.

Za najveće banke, minimalni zahtjev za kapitalom i podobnim obavezama (MREL) će biti postavljen na 8 odsto njihovih ukupnih obaveza i sredstava, dok će za banke za koje se procijeni da nisu dovoljno bezbjedne biti usvojen viši MREL, a za bolje kapitalizovane niži.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *