Deset načina da smanjite svakodnevni stres

Stres čini ljude napetima i depresivnima. Ako ste pod konstantnim stresom podložniji ste riziku od raznih bolesti i smanjena vam je sposobnost učenja i pamćenja. Stres često prate glavobolje i probavne smetnje, a može uticati i na imunološki sistem.

Ako ste pod stalnim stresom zbog poslovnih ili privatnih problema, pokušajte s nekom od ovih antistres aktivnosti.

1. Fizička aktivnost

Bilo koja fizička aktivnost može sniziti nivo stresa i pomoći vam da se opustite. Pokrenite se, stres možete smanjiti bilo kakvom aktivnošću, od kratke šetnje do treninga u teretani, plivanja ili vožnje biciklom, odaberite šta god vam najviše odgovara, savjetuje psihoterapeutkinja Hansa Pankania, autorka knjige “Od stresa do uspjeha”.

2. Provedite vrijeme u prirodi

Istraživanje Univerziteta u Ilinoisu je potvrdilo da gledanje u drveće pomaže u borbi protiv stresa.

3. Otvorite se

Pričajte s nekim kome vjerujete i ko će vaše brige zadržati za sebe. To je jedan od najjednostavnijih načina za rješavanje stresa, tvrdi Pankania. “Verbalizacija negativnih misli i osjećaja pomaže vam da one napuste vaše tijelo. Zbog toga savjetovanje pomaže i zbog toga je važno imati dobru bazu prijatelja na koje se možete osloniti”, dodaje ona.

4. Pričajte sa sobom

Ako nemate s kim da pričate, to ne treba da vas spriječi da izbacite sve negativnosti iz svog sistema, tvrdi Pankania i dodaje da je u tom slučaju najbolje pričati sam sa sobom. “Koliko god ovo ludo zvučalo, vjerujte mi, djeluje. Zove se tehnika – prazne stolice, istražite”, dodaje.

5. Pišite

“Stres je sastavljen od negativnih emocija i negativnih misli koje gomilamo u tijelu i koje utiču na normalno funkcioniranje tijela”, objasnila je Pankania. Savjetuje da napišete u pismu sve što vas muči. Jednostavno je, jeftino i ne morate ništa cenzurisati jer pismo ionako nećete nikome poslati.

6. Opuštanje i meditacija

Odvojite malo vremena samo za sebe. Naučite kako pravilno disati i posvetite se meditaciji, savjetuje Džulija Montagu, nutricionistkinja i instruktorka joge.

“Istraživanja su pokazala da trebate izdisati duže nego što udišete, tako ćete uticati na vaš centralni nervni sistem, razbistriti misli, stabilizovati emocije i smanjiti stres”, kaže Montagu.

7. Isključite telefon

“Isključite svu tehnologiju barem na pola sata. Odvojite se od svih izvora informacija koje vam pretjerano zamaraju mozak. Okrenite se stvarima koje su zaista bitne. Primetićete koliko zaista provodite vremena s kompjuterima i mobilnim telefonima”, kaže Montagu.

8. Pozitivna afirmacija

“Podsjetite se na sve dobro u vašem životu. Prije nego što odete u krevet, napišite listu stvari na kojima ste zahvalni. I prisjetite se ljudi koji vam najviše znače u životu”, savjetuje Montagu.

9. Pronađite hobi

Radite ono što volite i pronađite vremena za hobije, to će značiti puno za vaše mentalno zdravlje.

10. Naspavajte se

“Trebalo bi da spavate 7-8 sati svake večeri. Ako imate problema sa spavanjem, pokušajte s maskom za spavanje ili boljim zamračivanjem sobe. Jako je bitno da spavate kvalitetno jer to utiče na vašu sposobnost idućeg dana”, kaže Montagu, prenosi Index.hr.

Check Also

Šta su stagflacija, šrinkflacija i skimpflacija – i da li su gore od inflacije?

Da li ste se spremili i otišli u svoj omiljeni restoran, samo da biste otkrili …

Leave a Reply

Your email address will not be published.