Naslovne strane dnevnih novina za 26. maj – Najvažnije vijesti iz ekonomije

Dodajte komentar

Vijesti

Ne kupuje se domaće, uvoz hrane i dalje se povećava

Kampanja Kupujmo domaće u aprilu, u prvom mjesecu sprovodenja, nije uticala na smanjenje uvoza hrana u tom periodu, već je on povećan u ukupnom iznosu, ali i kod večine proizvoda. Uvoz hrane u aprilu ove godine,prema podacima koje je Monstat juče objavio,vrijedio je 34,5 miliona eura, dok je u istom mjesecu 2017. iznosio 31,8 miliona.

Dnevne novine

EPCG, BEMAX I VOLI NAJVEĆA PREDUZEĆA

Elektroprivreda (EPCG), Bemax i kompanija Voli Trade su po prihodima, dobiti i broju zaposlenih u prošloj godini bili lideri u kategoriji velikih preduzeća, pokazali su rezultati projekta 100 najvećih u Crnoj Gori. Lider po prihodima koji su u prošloj godini iznosili 276,16 miliona eura je EPCG, po dobiti Bemax sa 20,9 miliona, a po broju zaposlenih Voli Trade, koji je u prošloj godini imao 1.870 radnika…

Preporučeno smanjenje plata i penzija

Crna Gora bi trebalo da nastavi sprovođenje srednjeročne strategije fiskalne konsolidacije i smanji javnu potrošnju na plate i penzije, ocijenjeno je na godišnjem Ekonomskom i finansijskom dijalogu između EU i zemalja Zapadnog Balkana i Turske.

Nema više čakanja u redu

Hipotekarna banka otvorila je novu poslovnicu u tržnom centru Delta City na osnovama novog koncepta bankarstva, pod nazivom Bank&Shop. “Hipotekama banka nudi komotniji i brži način obavljanja svih bankarskih aktivnosti i transakcija za građane i preduzeća uz najavu skorog uspostavljanja najsavremenijeg redomata koji će čekanje u redovima svesti na najmanju moguću mjeru i u potpunosti ga prilagoditi potrebama klijenata”, saopšteno je iz banke.

Dan

EPCG najviše prihodovala

Elektroprivreda (EPCG), Bemaks i Voli trejd su po prihodima, dobiti i broju zaposlenih u prošloj godini bili lideri u kategoriji velikih preduzeća, pokazali su rezultati projekta “100 najvećih u Crnoj Gori. Osnivač BI konsaltinga, provajdera poslovnih informacija, Ratko Nikolić juče je na završnoj konferenciji za novinare, nakon četvoromjesečne kampanje, predstavio listu 25 preduzeća koja su osvojila priznanja po definisanim kagegorijama.

Blokiraće radove

Predstavnici penzionera Kombinta aluminijuma (KAP) i Sindikalne organizacije te fabrike, koju predvodi Radoman Minić, najavili su juče da će prekinuti izgradnju zgrade čiji je investitor bivša, i kako tvrde, nepostojeća sindikalna organizacija KAP-a. Zaprijetili su i da će porušiti ogradu na placu na Tuškom putu u Podgorici.

Sud omogućio Acu isplatu od 3,8 miliona eura

Tročlano vijeće Privrednog suda usvojilo je prigovor Elektroprivrede (EPCG) i ukinulo privremenu mjeru kojom je toj kompaniji bilo zabranjeno da kupi akcije Rudnika uglja i predmet vratilo na ponovni postupak. EPCG je, u skladu sa skupštinskom odlukom, namjeravala da otkupi akcije Rudnika uglja za 6,4 eura po akdiji, odnosno za 33 milion eura.

Pobjeda

Kupovina akcija Rudnika i dalje pod embargom

Privredni sud usvojioje prigovor Elektroprivrede na odluku da se privremeno zabrani kupovina akcija Rudnika uglja Pljevlja. U saopštenju objavljenomjuče na sajtu Privrednog suda, navodi se da se usvaja prigovor EPCG, a samim tim ukida rješenje suda od 4. maja i predmet vraća na ponovni postupak. Predsjednik Komisije za hartije od vrijednost Zoran Đikanović je kazao Pobjedi daje trgovina sa akcijama i dalje stopirana, dok se službe Komisije ne upoznaju sa odlukom suda i na osnovu toga donesu odluku.

Na autoput do sad potrošeno 390 miliona

Za gradnju autoputa, najvećeg infrastrukturnog projekta u istoriji Crne Gore, čijaje gradnja počela prije tri godine, do sadaje utrošeno 390 miliona eura, pokazuju podaci Ministarstva saobraćaja. Iz ovog Vladinog resora i kompanije CRBC, kojaje glavni izvođač radove, poručuju da se radovi trenutno izvode duž čitave trase prioritetne dionice autoputa, od Smokovca do Mateševa.

Marković: Žabljak će i narednih godina biti veliko gradilište

Žabljak je jedno od najvećih gradilišta u Crnoj Gori gdje će se otvarati nova radna mjesta i stvarati nova vrijednost za državu ocijenio je premijer Duško Marković nakon obilaska radova na dionici puta do skijališta Savin Kuk. On je saopštio da se na Zabljaku realizuju kapitalni infrastukturni projekti koji imaju cilj da taj nesporni crnogorski resurs pretvore u novu vrijednost i za taj kraj, i za cijelu Crnu Goru.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *