Munich Re: Globalna industrija osiguranja udvostručiće se u narednih 12 godina

Globalna industrija osiguranja porašće više od svjetske ekonomije 2018. i 2019., prema nedavnim prognozama Munich Rea, globalnog reosiguravača. Očekuje se da će tržište svjetskog osiguranja u 2030. godini dostići volumen od 7,9 triliona eura.

“Ove i sljedeće godine očekujemo rast globalne premije za više od 460 milijardi eura, što je jednako prosječnoj godišnjoj stopi rasta od 5,3 posto (realno, tj. prilagođeno inflaciji: 3,7 posto), dok se kod globalnog BDP-a očekuje porast od samo 4,9 posto (3,3 posto realno)”, prema istraživanju “Insurance Market Outlook for 2018/2019”, koje je nedavno objavio Munich Re.

Životno osiguranje će se, kako sada izgleda, vratiti snažnom godišnjem rastu premije od 5,6 posto (realno 3,9 posto) nakon slabe 2017. godine, dok će neživotna osiguranja profitirati od trenutno povoljnog ekonomskog okruženja, te u tom smislu Munich Re očekuje godišnju stopu rasta od 4,9 posto (realno 3,3 posto). “Države u razvoju su glavni pokretači rasta, ali nešto čvršće stope rasta u visoko industrijaliziranim državama takođe doprinose tom pozitivnom razvoju”.

Dugoročni izgledi za osiguranje predviđaju za 2030. godinu volumen od 7,9 triliona eura – gotovo dvostruko veći od 4,2 triliona eura u 2017. “Od dodatne premije u iznosu 3,7 triliona eura do 2030., samo iz Kine se očekuje oko 1,2 triliona eura. Gotovo dvije trećine toga vjerovatno će proizaći iz poslova životnog i zdravstvenog osiguranja, dok ostatak dolazi od neživotnog osiguranja”.

Check Also

ECB danas podiže kamate: “Sigurna još dva povećanja”

Da li će i za koliko referentne kamatne stope biti ponovo podignute, Evropska centralna banka …

Leave a Reply

Your email address will not be published.