Naslovne strane dnevnih novina za 25. maj – Najvažnije vijesti iz ekonomije

Dodajte komentar

Vijesti

MMF upozorava na probleme u državnim firmama, Vlada pravda pomoć za Erlajns

Neka javna preduzeća u Crnoj Gori ne uspijevaju da prevaziđu tržišne neuspjehe i kontinuirano zahtijevaju izdvajanja iz državnog budžeta, zbog čega bi trebalo preispitati uključivanje države u ekonomiju, upozorio je Međunarodni monetarni fond (MMF). Vlasti bi trebalo da ubrzaju privatizaciju u okviru odgovarajućeg regulatornog okvira, navodi se u izvještaju Misije MMF-a koja je u Crnoj Gori boravila krajem marta. U MMF-u smatraju i da neka lokalna preduzeća treba spojiti u cilju povećanja efikasnosti.

Bivši Titov avion atrakcija u Tivtu

Jedan od najspektakularnijih starih vazduhoplova na svijetu, bivši predsjednički avion jugoslovenskog vođe Josipa Broza Tita, sletio je juče na tivatski aerodrom. Šest decenija stari douglas DC-6B”, jedini putnički DC-6 koji trenutno leti u svijetu, danas pripada ekskluzivnom klubu starih vazduhoplova The Flying Bulls” (Leteći bikovi) iz Salcburga, a koji je u vlasništvu čuvenog multinacionalnog proizvođača energetskih napitaka Red Buli”

Dnevne novine

Godišnje će izvesti 24 miliona eura cigareta

Novi duvanski kombinat Podgorica (NDKP), u koji je do sada investirano 20 miliona eura, godišnje će, isključivo za izvoz, proizvoditi od 12,5 do 15 miliona šteka cigareta, što je 24 miliona eura. Fabrika je juče počela probnu proizvodnju, a rad punim kapacitetom se očekuje do kraja narednog mjeseca, kada planiraju da zaposle 55 radnika.

Britancima predstavljeni startapi

Delegacija iz Velike Britanije, koju je predvodio zamjenik britanskog ambasadora u Crnoj Gori Gevin Vesi, posjetila je juče M:tel digitalnu fabriku gdje se upoznala sa projektima crnogorskih startap kompanija. Predstavnici 11 domaćih kompanija prezentovali su svoje ideje pred šefom odjeljenja za globalno preduzetništvo Derekom Gudvinom, a prezentacijama je prisustvovao poznati britanski investitor i jedan od najuspješnih preduzetnika u Velikoj Britaniji Endru Hamfriz.

Vlada opet produžila MA rok za isplatu dugova

Aerodromi Crne Gore odložiće izvršenje naplate potraživanja vrijednih 6.423.390.07 eura od nacionalne avio-kompanije Montenegro Airlines (Ma) do kraja ove godine, odlučila je juče Vlada. Odluka o drugom odlaganju isplate duga donijeta je kako bi se izbjegli problemi u funkcionisanju MA, a na predlog Ministarstva saobraćaja i pomorstva.

Dan

Duvanski otvorili sa godinu zakašnjenja

Uz prezentovanje nekoliko paklica cigareta i kilograma duvana, kao i desetak šteka cigareta marke “oskar, juče je pušten u rad prvi pogon u fabrici Novog duvanskog kombinata (NDKP). Desetak radnika je za predstavnike Glavnog grada i Vlade, u prisustvu medija, uključilo nekoliko mašina kako bi demonstrirali proizvodnju.

Trofej za vranac premijer

Plantaže su u Sofiji dobile veliki Trofej za najbolje crveno vino, koje je osvojio “vranac premijer iz 2009. godine. “Plantaže su nagrađene u Sofiji, na nedavno održanom Balkans International Wine Competition (BIWC), a objavljeni cy i rezultati Decanter Word Wine Awards za ovu godinu.

Dug neće plaćati do 31. decembra

Vlada je ponovo odložila plaćanje duga Montenegroerlajnsa (MA) prema Aerodromima, ovaj put do kraja 2018. godine. Prema sporazumu sa Aerodromima, nacionalni avio-prevoznikje trebalo da od marta 2017. godine počne da plaća u 108 mjesečnih rata dug od 760 hiljada eura, ali to nije poštovano, pa je rok za plaćanje odložen za godinu dana. S obzirom da ni u martu ove godine MA nije počeo da isplaćuje dug Aerodromima, iz te kompanije su ih obavijestili da će inicirati izvršenje postupka naplate.

Pobjeda

U Podgoricu do sada plasirano 222,1 milion eura

IRF u prošloj godini plasirao 175,6 miliona, što je 46 odsto više od planiranog. U manje razvijene opštine uloženo je preko 64 miliona eura. Od osnivanja od danas na području glavnog grada Podgorica IRF je finansirao projekte ukupne vrijednosti 222,1 milion eura, kazao je predsjednik Odbora direktora Investicioniorazvojnog fonda Crne Gore Zoran Vukčevič.

Montenegro erlajnzu odloženo plaćanje 6,4 miliona eura

Vlada je dala saglasnost da se do 31. decembra odloži izvršenje pravosnažnih presuda, odnosno Sporazuma o načinu isplate potraživanja na osnovu izvršnih-pravosnažnih presuda koje su potpisali Aerodromi Crne Gore i Montenegro erlajnz koji im duguje 6,4 miliona eura.

Ako zakupe Adu, gradiće aerodrom u Štoju

Nakon otvaranja novog hotela “Holidej vilidž Montenegro sa 250 ležaja u kompleksu HTP Ulcinjska rivijera kompanija Karisma hotels adriatik MNE je zainteresovana za nova ulaganja. Kakoje Pobjedi kazao izvršni direktor zakupljenog Hotelsko-turističkog preduzeća “Ulcinjska rivijera” Radomir Mikan Zec plan Karisme i njihovog strateškog partnera TUI grupeje ulaganje i na ostrvu Ada.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *