Najveća njemačka banka ukida više od 7.000 radnih mjesta

Dodajte komentar

Najveći njemački zajmodavac Deutsche Bank objavio je u četvrtak da će ukinuti više od 7.000 radnih mjesta i dramatično smanjiti investiciono poslovanje kako bi prekinuo dugogodišnje razdoblje gubitaka.

“Očekuje se da će broj radnih mjesta s punim radnim vremenom smanjiti s trenutnih nešto više od 97.000 na manje od 90.000. Odgovarajuće smanjenje broja radnika već je počelo”, objavila je njemačka banka u priopćenju.

Četvrtina planiranog smanjenja biće sprovedena u dijelu investicionog bankarstva, navode u banci.

To je prva velika odluka koja će biti najavljena pod palicom novog izvršnog direktora Christiana Sewinga, koji je neočekivano početkom aprila zamijenio na toj poziciji Johna Cryana.

Sewing je već signalizirao da namjerava drastično da reorganizuje problemima pritisnute dijelove korporativnog i investicionog bankarstva kako bi uvjerio investitore da u banci ozbiljno rade na povratku pozitivnom poslovanju.

U sklopu planiranih izmjena Deutsche Bank najavio je smanjenje izloženosti dugu za potrebe investiranja za više od 100 milijardi eura, odnosno oko 10 posto, pri čemu bi se većina smanjenja trebala sprovedena “do kraja ove godine”.

Takođe će ubrzati smanjenje prilagođenih troškova, na 22 milijarde eura u 2019. godini, s ovogodišnje 23 milijarde.

U korporativnom bankarstvu Deutsche planira smanjiti obim poslovanja u Sjedinjenim Državama i Aziji i fokusirati se više na matičnu Njemačku i na Evropu.

“I dalje planiramo da budemo aktivni u segmentu korporativnog i investicionog bankarstva i želimo da budemo prisutni na međunarodnom nivou, od toga ne odustajemo”, izjavio je Sewing u saopštenju.

“Mi smo evropska alternativa u segmentu međunarodnog finansiranja i tržišta kapitala, ali moramo se koncentrisati na ono što stvarno dobro radimo”, dodao je.

Poslovni dnevnik

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *