50.000 eura za inovacije mikro, malih i srednjih preduzeća

1 komentar

Ministarstvo ekonomije raspisalo je danas drugi javni poziv za učešće u programu za inovacije malih i srednjih preduzeća koji će biti otvoren do 25. juna.

Prvi javni poziv bio je otvoren od 11. aprila do 14. maja i na njega je pristiglo 11 prijava čija evaluacija je u toku.

Ukupan budžet programa iznosi 50.000 eura, a mikro, mala i srednja preduzeća mogu ostvariti pravo na finansijsku pomoć u maksimalnom iznosu do 3.500 eura, odnosno do 50 odsto opravdanih troškova bez PDV-a.

Programom je predviđeno da je preduzeće u obavezi da finansira troškove spoljnjeg konsultanta za realizaciju inovativne aktivnosti u visini od 100 odsto i nakon završetka aktivnosti traži povraćaj u visini do maksimalno 50 odsto opravdanih troškova, bez PDV-a.

Pravo učešća u Programu finansijske pomoći imaju registrovana mikro, mala i srednja privredna društva koja posluju 100 odsto u privatnom vlasništvu i imaju sjedište na teritoriji Crne Gore.

Takođe, društva moraju da dostave zvanične finansijske izvještaje za prethodne dvije godine poslovanja (2016. i 2017. god.) u kojima nije iskazan neto gubitak, moraju da redovno izvršavaju obaveze plaćanja poreza i doprinosa i da za iste aktivnosti nijesu koristili sredstva finansijske pomoći iz državnog i/ili lokalnog budžeta.

Programom finansijske podrške za mikro, mala i srednja preduzeća može se odobriti finansijska pomoć za inovaciju proizvoda ili usluge, inovaciju poslovnog procesa, inovaciju u organizaciji i inovaciju u marketingu.

Iz resora su kazali da su zbog velikog interesovanja odlučili da raspišu drugi javni poziv.

Prijavna dokumentacija sa detaljnim informacijama o namjeni, uslovima i kriterijumima, procedurama sprovođenja programa, može se preuzeti u Ministarstvu ekonomije, Direkciji za saradnju sa biznis zajednicom, Rimski trg 46, 81000 Podgorica, kao i na web adresi www.mek.gov.me.

Podijeli ovaj članak
1 Komentar
  • Kakva je ovo prevara.
    Došao je neki konsultant iz Luxemburga, dao je Ministarstvu ekonomije 50 hiljada da podijeli SME firmama.
    Ali pod uslovom da ta SME firma plati tog istog konsultanta iz Luxemburga npr 5 hiljada za konusltacije.
    A onda će Ministarstvo ekonomije toj SME firmi da refundira 2,5 hiljade.
    I ko je tu prošao najbolje, a ko najgore?
    Najbolje konsultant iz Luxemburga, najgore SME firma.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *