Šta je coin a šta token?

Dodajte komentar

Ukoliko ste se interesovali za kriptovalute makar i na kratko, vjerovatno ste čuli za termine „coin“ i „token“ i sigurno su unijeli određenu dozu zabune kod vas i zapitali ste se šta se podrazumijeva pod jednim a šta pod drugim pojmom.

Kovanice nastale na varijacijama originalnog Bitcoin-ovog koda se nazivaju „coin“. Oni se takođe nazivaju i „altcoin“ zato što su alternativa Bitcoin-u kao kriptovaluti. Takođe „coini“ su i one kriptovalute koje nijesu nastale iz Bitcoin-ovog koda, već su kreirani na sopstvenom blockchain-u.

Sa druge strane imamo blockchain kao što je Ethereum koji osim svojstva kriptovalute ima mogućnost da se na njegovom blokchain-u kreiraju takozvani „smart contracts“ ili pametni ugovori. Ovo je moguće zato što je pomenuti blockchain programibilan za razliku od Bitcoin-ovog. Iz ovog programibilnog blockchaina stvaraju se nove jedinice vrijednosti koje se nazivaju tokenima. Danas najveći broj tokena počiva na Ethereum platformi. Jedan od poznatijih tokena koji je stvoren na Ethereum platformi je Golem network. Ukoliko želite da koristite Golem network (iznajmljivanje računarske snage) morate da posjedujete njihov token koji će te kupiti na berzi kao i bilo koji drugi coin što im daje vrijednost i time stiču jednu od osobina kriptovaluta.

Sa Ethereum-ovog sajta možete skinuti gotovi kod za pokretanje sopstvenog tokena. Razlika između njega i samostalnih kriptovaluta je da se oni nalaze na Ethereum blockchain-u dok samostalne kriptovalute imaju sopstveni blokchain. Ukoliko imate određeni broj tokena EOS-a ili Golem-a vaša adresa će biti ista kao i za Ethereum upravo iz ovog razloga što koriste njegovu mrežu.

Izvor: Becrypt.me

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *