Počelo je: Hamburg zabranio starije dizelaše

Dodajte komentar

Od 31. maja putnička i teretna vozila opremljena dizel motorima koji ne zadovoljavaju Euro 6 standard neće moći da saobraćaju pojedinim centralnim ulicama drugog po veličini grada u Njemačkoj.

Tako je Hamburg postao prvi njemački grad koji će sprovesti u djelo zabranu vožnje automobila sa starijim dizel motorima, nakon što je u februaru njemački Savezni sud odlučio da gradovi u toj zemlji imaju pravo na takvu mjeru.

Kako piše Blumberg, zabrana stupa na snagu krajem maja i u početku će se odnositi samo na pojedine klljučne ulice i avenije u Hamburgu. Tim saobraćajnicama neće smjeti da se kreću vozila sa dizel motorima koji ne zadovoljavaju najnoviji, Euro 6 standard koji je stupio na snagu 2014.

To znači da će svim starijim dizelašima biti zabranjen ulazak u restriktivne zone u Hamburgu.

Savezni sud je februaru odlučivao da li gradovi imaju pravo da zabrane kretanje pojedinih tipova vozila – prije svega onih sa dizel motorima – u četvrtima u kojima je zagađenje vazduha konstantno na viskom nivou.

Tužbu je pokrenula neprofitna organizacija “Akcija za životnu sredinu” koja se bavi zaštitom životne okoline, suočena sa sve većim zagađenjem u 70-ak njemačkih gradova u kojima su zabilježene veće koncentracije azot-oksida od dozvoljenih. Organizacija se u tužbi pozvala na standarde koji su propisani u Evropskoj uniji.

“Za nas je problem sa auto-industrijom sličan onom koji smo svojevremeno imali sa duvanskom industrijom, koja je decenijama relativizovala činjenice o štetnosti duvanskog dima po zdravlje ljudi”, objašnjava Jürgen Resch, direktor organizacije.

“Smatramo da je šteta koju azotni oksidi iz dizel motora nanose ljudskom organizmu posljednje preostalo neriješeno pitanje kada je riječ o zagađenju vazduha u Njemačkoj”, kaže Resch.

Inače, od oko 15 miliona registrovanih automobila sa dizel motorima u Njemačkoj, Euro 6 norme zadovoljava svega 2,7 miliona.

Neke auto-kompanije, kao što su BMW, Volkswagen i PSA, ponudile su vlasnicima dizel automobila iz gradova u kojima će ova vozila biti zabranjena da ih zamijene za odgovarajuće benzince ili Euro 6 dizelaše.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *