Guverner CBCG se susreo sa budućim ambasadorima Crne Gore

Guverner Centralne banke Crne Gore dr Radoje Žugić sastao se danas sa budućim ambasadorom Crne Gore u Rumuniji, Goranom Poleksićem. Sastanak je organizovan u okviru priprema g-dina Poleksića za stupanje na dužnost izvanrednog i opunomoćenog ambasadora Crne Gore u Rumuniji.

Guverner Žugić je upoznao g. Poleksića sa dosadašnjom saradnjom CBCG i Narodne banke Rumunije, koja se, prvenstveno, odvija kroz članstvo obje zemlje u Belgijsko-holandskoj konstituenci, kao i u Klubu guvernera zemalja Centralne Azije, Crnomorske regije i Balkana. Kroz ove mreže, dvije banke kontinuirano održavaju i jačaju saradnju u monetarnoj, finansijskoj i bankarskoj oblasti. „Svakako, postoji prostor za dalje intenziviranje i unapređenje saradnje i CBCG će biti na raspolaganju da tom procesu pruži puni doprinos“, saopštio je guverner.

G. Poleksić je istakao da će, tokom predstojećeg mandata, biti posvećen produbljivanju postojećih i iznalaženju novih vidova saradnje dvije zemlje, sa posebnim akcentom na ekonomsku oblast.

Takođe, Guverner Centralne banke Crne Gore dr Radoje Žugić sastao se danas sa budućom ambasadorkom Crne Gore u Grčkoj i Kipru, Anom Vukadinović. Sastanak je organizovan u cilju priprema g-đe Vukadinović za stupanje na dužnost izvanrednog i opunomoćenog ambasadora Crne Gore u Republici Grčkoj i Republici Kipru.

Sagovornici su razgovarali o mogućnostima za produbljivanje saradnje CBCG i Ministarstva evropskih poslova, odnosno Ambasade Crne Gore u Grčkoj i Kipru. U tom smislu, prepoznata su tri segmenta u kojima se saradnja može unaprijediti, i to: priprema materijala za potrebe predstavljanja investicionih mogućnosti Crne Gore, unapređenje ekonomske diplomatije i oblast finansijske edukacije i inkluzije, kao značajan segment društvene odgovornosti CBCG.

Guverner Žugić je istakao da se dosadašnja ekonomska saradnja Crne Gore i Grčke najvećim dijelom odnosila na ulaganja u oblast turizma, zahvaljujući kojima je turistički proizvod Crne Gore značajno unaprijeđen. Sagovornici su se saglasili da postoji prostor i za dalje intenziviranje i unapređenje saradnje CBCG i Centralne banke Grčke. G-đa Vukadinović je istakla da će se, tokom predstojećeg mandata, angažovati na pronalaženju novih vidova saradnje dvije zemlje, sa posebnim akcentom na ekonomsku saradnju.

Check Also

Prava slika vašeg organizma u rukama stručnjaka

Kompletna radiološka dijagnostika za vas i vašu porodicu

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *