Andreas Brandstetter izabran za predsjednika Insurance Europe

Dodajte komentar

Andreas Brandstetter, predsjednik Uprave UNIQA Grupe izabran je za predsjednika Insurance Europe, evropskog udruženja za osiguranje i reosiguranje, na razdoblje od tri godine.

Brandstetter predvodi UNIQA grupu od 2011. godine, dok se grupaciji pridružio 1997.

Osim skorašnje revizije Solventnosti II i neophodnih prilagodbi regulatornim odredbama, vidim dva glavna izazova u godinama pred nama: prvo je nedovoljna zastupljenost osiguranja od elementarnih nepogoda, penzijskog osiguranja i osiguranja cyber rizika u Europi, a drugo je pitanje pažljivog raspolaganja podacima potrošača u digitalnoj eri“, rekao je Brandstetter.

Zbog neosiguravanja prirodnih katastrofa samo trećina šteta od ukupno 280 milijardi eura u 2017. godini pokrivena je osiguranjem. Neulaganje u penziona osiguranja neodgovoran je nacionalni ekonomski rizik koji evropske vlade trenutno prenose na našu djecu i unuke. Na temelju demografskog razvoja i porasta očekivanog životnog vijeka taj penzioni jaz globalno se procjenjuje na 59 trilijuna eura. Želimo ohrabriti evropske zakonodavce da budu otvoreni u traženju dugoročnih rješenja i donošenju posticaja koji će motivisati evropske građane na  privatnu penziju.“ pojasnio je  Brandstetter.

Dodao je i kako su gomila podataka i vještačka inteligencija veliki izazovi budućnosti. „Globalna zaštita potrošača mora biti prioritet digitalne ere. Osnovno načelo evropskih osiguravajućih društava mora biti uvijek nezavisno odlučivanje klijenata o korištenju njihovih podataka. Istovremeno smo u intenzivnim razgovorima s evropskim institucijama kako bismo osigurali da se ista pravila primjenjuju na sve učesnike na  tržištu.

Velik problem budućnosti“, nastavlja Brandstetter, „biće velika količina podataka i vještačka inteligencija. Globalna zaštita potrošača mora biti prioritet digitalne ere. Za evropska osiguravajuća društva osnovno je načelo da naši klijenti uvijek trebaju samostalno odlučivati ​​kako se koriste njihovi podaci. Takođe, intenzivno razgovaramo s evropskim institucijama kako bismo pažljivo osigurali da se ista pravila primjenjuju na sve učesnike na tržištu, uključujući „fintechs“ i „insurtechs“, a posebno tehnološke platforme i  tehnološke divove izvan Europe“, zaključio je on.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *