“Zeleno zlato” je novi hit na svjetskim berzama

Dodajte komentar

Želite pametno da uložite u dionicu koja će vam vratiti višestruko? Uložite u avokado. Vjerovali ili ne, avokado je novo zlato. Barem tako tvrde berzanski analitičari kada su u pitanju dionice kompanije  Calavo Growers Inc, koje danas koštaju 97 dolara. Godinu ranije vrijedjele su 42% manje.

I njih je iznenadio stabilan rast vrijednosti kompanije koja prodaje avokado, omiljeno voće milenijalaca koje odnedavno osvaja veliko kinesko tržište, a sve zahvaljujući Instagramu. Naime, tost s avokadom omiljeni je doručak influencera.

“Calavo je lider na tržištu avokada, ima snažan profit i povrat investicije. Riječ je o zelenom zlatu na berzama!”, tvrdi analitičar Howard Lindzon za Market Watch.

Sjedište kompanije Calavo Growers je u sunčanoj Kaliforniji. Kompanija je prvo trebala da bude tek distributer za avokado, no okrenula se vlastitoj proizvodnji i pod svojim imenom prodaje avokado uzgojen u Kaliforniji i Meksiku. Njihov guacamole umak jedan je od najpoznatijih na svijetu.

Iako je osnovana 1924. godine, najveći rast prihoda bilježi zadnjih pet godina. Prema zadnjem finansijskom izvještaju u prvom ovogodišnjem kvartalu zaradili su 248 miliona dolara, i to najviše od prodaje svježih proizvoda, tačnije svježih avokada. Kompanija je pokazala veliku stabilnost prilikom prošlogodišnjih kalifornijskih požara i uragana Harvey koji je uništio većinu roda avokada. Calavo je to riješio elegantno – jednostavno su otkupili više avokada iz Meksika i Čilea. Direktor Lee Cole naglašava kako je budućnost kompanije svijetla.

“Potražnja je sve veća, očekujemo da ćemo ove godine prodaju veću 20 posto. Konzumacija avokada je u porastu, u SAD-u i u inostranstvu, a mi smo spremni da zadovoljimo sve potrebe kupaca”, tvrdi Cole.

Očekuje se da će dionica avokada ostati stabilna idućih deset godina.

Jutarnji.hr

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *