Zbog KAP-a mogući veći računi za struju?

Kompanija Uniprom, koja od sredine 2014. upravlja Kombinatom aluminijuma, prošle godine je podnijela zahtjev za utvrđivanje statusa zatvorenog distributivnog sistema električne energije preko koje industrijska zona KAP-a dobija struju, saopšteno je iz Regulatorne agencije za energetiku RAE. U slučaju da RAE odbije zahtjev Uniproma, postoji opasnost da dođe do povećanja računa za struju.

Iz RAE su Pobjedi saopštili da pored oslobađanja od obaveze pribavljanja licence, što je veoma zahtjevan postupak, utvrđivanje statusa zatvorenog sistema ima pozitivan uticaj i na sve korisnike distributivnog sistema.

“Naime, u slučaju da se zatvoreni sistem ne formira, vlasnik infrastrukture bi, u skladu sa Zakonom o energetici, bio dužan da distribuciji ponudi otkup te infrastrukture, što bi dovelo do povećanja tarifa za korišćenje distributivnog sistema, koje plaćaju svi kupci u Crnoj Gori”, kazali su iz RAE Pobjedi.

Predstavnici RAE kažu da se ovim zahtjevom traži da operator sistema bude posebna organizaciona cjelina ovog društva. Postupak po ovom zahtjevu je u toku rekli.

Iz RAE su naveli da je zatvoreni distributivni sistem novi institut, prvi put predviđen Zakonom o energetici iz 2016. godine, kojim je transponovana Direktiva Evropskog parlamenta i Savjeta, koja se odnosi na opšta pravila za interno tržište električne energije.

Oni dodaju da se utvrđivanje statusa zatvorenog distributivnog sistema vrši na zahtjev vlasnika distributivne infrastrukture, koja služi za distribuciju električne energije za geografski ograničene privredne, komercijalne sisteme ili sisteme zajedničkih usluga.

Po pravilu, operator zatvorenog distributivnog sistema snabdijeva korisnike sistema i sa njim zaključuje ugovor o snabdijevanju, s tim da svaki kupac u skladu sa opštim pravom utvrđenim zakonom može izabrati drugog snabdjevača električnom energijom.

RAE je prošle godine već radila jedan postupak utvrđivanja statusa zatvorenog distributivnog sistema.

“U junu prošle godine RAE je utvrdila status zatvorenog distributivnog sistema za distributivni sistem u vlasništvu PM Power, Tivat, preko kojeg se distribuira električna energija na području nautičko-turističkog kompleksa Porto Montenegro u Tivtu”, rekli su predstavnici RAE.

Pobjeda

Check Also

Završeno spektakularno prvo izdanje Tomorrow konferencije: Više od 21.000 ljudi ispratilo događaj

Završeno je prvo spektakularno izdanje TOMORROW konferencije koja se od 13. do 15. maja održavala …

One comment

  1. Da nema kakvih garancija da ih prijave g-dinu Zugicu, da ih on odmah utovari poreskim obveznicima na isplatu? Tu bi cak preskocio g-dina Radunovica, koliko su mu prijale sve te scheme da optereti poreske obveznike svim i svacim a onda da se poziva na postenje i strucnost.
    I zasto KAP ne bi dobio dozvolu ako je ima PM osim ako nesto jos nije javno dostupno?
    I ima li kraja ovoj reketaskoj strukturi troskova- naknada koje ministarstvo i RAE kace poreskim obvezicima, odnosno konzumu, a kako bi se sakrila svakodnevna kapanja u mali broj dzepova?
    Sta ce nam regulatorna tijela koja ne sluze trzistu? Postali su cisti pregolemi trosak.

Leave a Reply

Your email address will not be published.